Potpredsjednik Sabora Mimica primio zamjenika grčkog ministra vanjskih poslova Droutsasa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u službeni posjet alternativnog ministra vanjskih poslova Helenske Republike Dimitrisa Droutsasa. Sastanku je nazočio i voditelj hrvatsko-grčke skupine prijateljstva Krunoslav Markovinović.

Grčki alternativni ministar izrazio je zadovoljstvo što je nazočio svečanosti inauguracije novoizabranog predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, nakon čega je održao niz bilateralnih susreta. Sve je to znak odličnih bilateralnih odnosa Grčke i Hrvatske, rekao je Droutsas, istaknuvši da Grčka apsolutno i aktivno podupire hrvatsko pristupanje Europskoj uniji, kao što se aktivno zalagala za pristupanje Hrvatske NATO-u. Naglasio je da mu je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle u jučerašnjem razgovoru rekao da je dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom u ovoj godini dostižan cilj što je važno i za jačanje stabilnosti cijelog prostora jugoistoka Europe. Snažnije približavanje europskog jugoistoka Europskoj uniji i davanje poticaja zemljama zapadnog Balkana u njihovoj europeizaciji, poruke su koje Grčka želi graditi u svojim odnosima sa susjednim zemljama, regijom, ali ih i dinamizirati unutar Europske unije. Grčki ministar smatra da je potrebno unijeti novi dinamizam u čitav proces proširenja, posebno u svjetlu činjenice da određeni zamor već neko vrijeme vlada u starim članicama EU. Smatra da je potrebno izići s novom inicijativom, u duhu Solunskog summita EU iz 2003., čime bi se ponovno istaknula europska perspektiva zemalja zahvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, a EU nametnuo kao model stabilnosti. Upravo tu vidi ulogu Hrvatske kao modela za sve druge države regije koje kreću put europskih integracija. 

Mimica je rekao da je završetak pregovora apsolutni prioritet ne samo hrvatske Vlade, već i Hrvatskoga sabora, koji je značajno uključen u proces priključenja. Sa zadovoljstvom je konstatirao da je Hrvatska na dobrom putu da vrlo brzo otvori pregovore u poglavlju Pravosuđe. Smatra da je dosegnuta kritička politička masa u zemljama članicama EU i sveukupnoj javnosti za davanje podrške ulasku Hrvatske u članstvo Europske unije. Stoga, unatoč postojanju još nekih prepreka, proces snažno ide put svoje završnice. Hrvatska želi u ovoj godini zaključiti pregovore, nakon čega slijedi potpisivanje Pristupnog ugovora i potom proces ratifikacije. Hrvatska očekuje da će 2012. biti punopravna članica Unije, rekao je Mimica. Istaknuo je da je uz proces pristupanja Hrvatske EU, jačanje regionalne suradnje, posebice na planu europskih integracija, drugi prioritet hrvatske vanjske politike, koja svojom aktivnom ulogom želi doprinijeti europeizaciji čitavog prostora jugoistočne Europe. Na kraju sastanka odaslana je zajednička poruka da vlade i parlamenti dviju zemalja trebaju biti u još čvršćim i češćim kontaktima upravo na europskim poslovima, zajednički radeći na jačanju ideje europskog proširenja i davanja europske perspektive zemljama jugoistočne Europe. 

Autor: Služba za odnose s javnošću