Potpredsjednik Sabora Mimica sastao se s poljskim veleposlanikom Tarkom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Wieslawa Tarku.

Veleposlanik Tarka čestitao je Hrvatskoj na ulasku u članstvo NATO-a, primijetivši da će se time ojačati suradnja hrvatskih i poljskih snaga koje djeluju u Misiji u Afganistanu. Dobra suradnja Hrvatske i Poljske konkretizirala se i na drugim poljima, pa tako uspješno surađuju ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova, a dogovara se i suradnja u sektoru poljoprivrede. Tarka se osvrnuo na uspješan posjet predsjednika Sejma Republike Poljske Bronislawa Komorowskog Hrvatskoj i jasnu poruku koju je tom prigodom iznio, a ta je da Poljska računa na Hrvatsku kao svog saveznika u EU i NATO-u i da se zalaže da Hrvatska što skorije postane punopravna članica EU-a. Tarka je izrazio uvjerenje da će sadašnja situacija, kad su u pitanju hrvatski pristupni pregovori, biti prevladana i da će se oni uskoro nastaviti.

Mimica je zahvalio Poljskoj na stalnoj potpori, kao i razumijevanju i uvažavanju hrvatskih stajališta. Govoreći o trenutnom statusu hrvatskih pristupnih pregovora, rekao je da Hrvatska podupire napore europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna za pronalaskom rješenja koje će dovesti do deblokade pregovora i pomoći u rješavanju graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije. No, Hrvatska inzistira na razdvajanju pitanja pregovora za članstvo od rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije te traži da se pitanje neriješene granice tretira kao pravno pitanje, koje treba riješiti pred međunarodnom sudskom instancom. 

Veleposlanik Tarka ponudio je Hrvatskoj pomoć Poljske u prenošenju njenih iskustava iz uspješno provedene komunikacijske kampanje "Europa građanima" čiji je cilj bio podići potporu poljske javnosti za članstvo države u Europskoj uniji i pripremiti je za referendum. Poljska je tada uspjela znatno podići potporu građana za članstvo u EU, koja sada iznosi između 65 i 75 posto, što je veliki uspjeh.

Autor: Služba za odnose s javnošću