Potpredsjednik Sabora Šeks primio princa Alberta II. od Monaka

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je princa Alberta II. od Monaka u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i monegaški princ razgovarali su o odnosima dviju zemalja, za koje su se suglasili da su prijateljski, da se dobro razvijaju, ali i da postoje još neiskorištene mogućnosti za tješnju suradnju. To se u prvom redu odnosi na područje gospodarstva, posebice turizma, te kulture i sporta.

Potpredsjednik Sabora izrazio je zahvalnost za pomoć Monaka u razminiranju područja u Hrvatskoj, prije svega nacionalnih parkova te parkova prirode. S obzirom na površinu i broj stanovnika, Monako je među vodećim zemljama po donacijama za razminiranje u Hrvatskoj, istaknuo je potpredsjednik Sabora Šeks. Kneževina Monako je ulagala sredstva u razminiranje Velebita, Paklenice i Kopačkog rita, a donirala je novac i za gradnju Centra za psihosocijalnu rehabilitaciju i reintegraciju djece žrtava mina u Rovinju. 

Princ Albert II. od Monaka izrazio je zadovoljstvo što je Monako prepoznao hrvatske potrebe, te je Hrvatskoj mogao pomoći u njenoj teškoj situaciji. Govoreći o mogućnostima suradnje dviju država rekao je kako postoji inicijativa da se organizira forum gospodarskih komora obje zemlje u Monaku radi predstavljanja hrvatskog gospodarstva, a postoje planovi i za predstavljanje hrvatske umjetnosti u Monaku s ciljem približavanja Hrvatske građanima Monaka.

U pratnji princa Alberta II. od Monaka bio je i predsjednik Nacionalnog vijeća Kneževine Monako Stéphane Valeri koji je pozvao saborsko izaslanstvo da dođe u skori posjet Monaku, kojom prigodom bi se uspostavile parlamentarne skupine prijateljstva i razmotrile mogućnosti daljnje suradnje Monaka i Hrvatske.

Autor: Ured predsjednika Sabora