Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks primio tajnika Svete Stolice za odnose s državama mons. Dominiquea Mambertija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet tajnika Svete Stolice za odnose s državama mons. Dominiquea Mambertija. 

Potpredsjednik Šeks zahvalio je na neprekinutoj potpori Svete Stolice Hrvatskoj od vremena međunarodnog priznanja Hrvatske sve do hrvatskog pristupanja euroatlantskim integracijama. Istaknuo je da Hrvatska kao većinska katolička zemlja i Sveta Stolica njeguju izuzetne bilateralne odnose koji su okrunjeni s čak tri posjeta Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, a hrvatski se narod žarko nada i skorom posjetu aktualnog Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. "Duboke veze hrvatskoga naroda s Petrovom Stolicom očituju se već četrnaest stoljeća, ne samo u Hrvatskoj, već i u europskoj povijesti, a svaki posjet Svetog Oca Hrvatskoj donosi poruke mira i ohrabrenja", rekao je potpredsjednik Šeks. Podsjetio je da su četiri potpisana bilateralna ugovora koje je ratificirao Hrvatski sabor temelj diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Govoreći o putu Hrvatske prema Europskoj uniji, potpredsjednik Šeks je rekao da Hrvatska želi zaključiti tehničke pregovore s Unijom do početka 2011. godine, kako bi za vrijeme mađarskog predsjedanja Unijom mogla potpisati Pristupni ugovor. Naglasio je da upravo Sveta Stolica snažno pridonosi stvaranju i širenju pozitivne atmosfere za primanje Hrvatske u članstvo Europske unije. Govoreći o stanju u regiji, rekao je da Hrvatska pridaje veliku važnost jačanju regionalne suradnje i davanju euroatlantske perspektive svim državama regije. Ipak, istaknuo je zabrinutost za stanje u Bosni i Hercegovini, posebice za opstanak Hrvata katolika u toj zemlji. 

Zajednički je naglašeno da se budućnost BiH mora temeljiti na konceptu cjelovitosti države i jednakopravnosti naroda koji tamo žive. U tom kontekstu je izuzetno značajno i sa zadovoljstvom primljeno osnivanje vojnog ordinarijata u BiH. 

"Katolička crkva i Sveta Stolica s velikom pažnjom prate proces europskog proširenja, kao što je Sveta Stolica s istom pažnjom pratila proces rađanja Europske unije", istaknuo je mons. Mamberti. "Duboka pozitivnost sveukupnog procesa leži u projektu pomirenja i mira među svim narodima, a sam projekt je osmišljen na način da europski narodi dijele iste vrijednosti", rekao je mons. Mamberti. "Mi podržavamo taj projekt europskih integracija, kao i proces pristupanja Hrvatske, jer ona već pripada kako povijesno i geografski, tako i kulturno, duhovno i po svojim vrijednostima, Europi. Toplo se nadam da će Hrvatska unijeti u EU svoje duhovno bogatstvo i vrijednosti za koje se toliko borila tijekom stoljeća", rekao je mons. Mamberti. Dodao je da Sveta Stolica podržava i euroatlantske težnje zemalja regije, smatrajući ih faktorom stabilnosti čitave regije. Sveta Stolica s velikom pozornošću prati situaciju u BiH i dijeli mišljenje da ukoliko želi sačuvati svoju suverenost, BiH mora osigurati jednakost za sva tri naroda u toj zemlji. "Katolička crkva u BiH je vrlo angažirana u tom smislu i podržavamo sve njene napore". Mons. Mamberti uputio je najbolje želje Hrvatskoj i hrvatskome narodu.

Autor: Služba za odnose s javnošću