Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Republike Slovačke

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Republike Slovačke. 

Vesna Pusić izrazila je zadovoljstvo dolaskom slovačkog izaslanstva, primijetivši da dvije države na području europskih integracija odlično surađuju tijekom hrvatskog pristupnog procesa, a mogu blisko surađivati i u vremenu kad Hrvatska postane punopravna članica Unije. Ukratko je predstavila Nacionalni odbor, rekavši da je on hrvatski originalni doprinos procesu europskih integracija. Naglasila je da je u Hrvatskoj parlamentarni konsenzus po pitanju EU postignut još 2004. godine, a temeljem njega, osnovan je Nacionalni odbor. Njegova je uloga praćenje ukupnog tijela pregovora, što uključuje i odobravanje pregovaračkih stajališta za svako pregovaračko poglavlje, pri čemu se odluke donose konsenzusom. Kako su sjednice Nacionalnog odbora zatvorene za javnost, Odbor je uveo praksu organiziranja okruglih stolova na određene teme od interesa za širu javnost, a koje su tiču europskih pitanja. 
Vesna Pusić ocijenila je pozitivnom komunikaciju s hrvatskom vladom i pregovaračkim timom, rekavši da Odbor ima i neovisnu komunikaciju s europskim institucijama, što Odboru omogućuje dobivanje cjelovitije slike. Govoreći o trenutnom statusu pregovora, napomenula je da je preostalo zatvoriti još 11 pregovaračkih poglavlja, od čega se većina planira zatvoriti do kraja ove godine, a ona najzahtjevnija poglavlja, Pravosuđa i temeljnih prava i Tržišnog natjecanja, u prvim mjesecima 2011. godine.  Vesna Pusić govorila je o reformi pravosuđa i legislativi koja obuhvaća tu reformu i temeljem koje je potrebno implementirati drugačiju organizacijsku strukturu s objektivnim kriterijima za ljude koji ulaze u pravosudni sustav, kao i za njihovo napredovanje. Strukturalne promjene dovest će do stvarnih promjena, a najvažnija je da građani ponovno počnu vjerovati u sustav, neovisnost sudbene vlasti, transparentnost procedure izbora i napredovanja sudaca.

Slovačko izaslanstvo istaknulo je da proces tranzicije zasigurno još nije skroz završen i da međusobna pomoć i razmjena iskustava stoga jest dragocjena. Naglasili su da su se građani Slovačke uvjerili da su goleme koristi od ulaska zemlje u Uniju, a što potvrđuju i druge novoprimljene članice Unije, primljene u posljednjem velikom valu proširenja 2004. godine. "Kvaliteta života je dramatično porasla kod novoprimljenih zemalja i to je ono najvažnije“. Upravo snaga individualnih članica raste u Uniji, dok se istovremeno povezuju društva. Govoreći kako najbolje provesti komunikaciju Europe građanima, kao pripremu za referendum, slovačko izaslanstvo drži da je najbolji argument onaj stvarni i najrazumljiviji svakom građaninu, a taj glasi: "ako ste unutra možete utjecati na tijek stvari, a ako ste izvana, ne možete". Isto tako, drže da je građanima bitno reći da je proces ulaska u Europsku uniju povezan s pozitivnim promjenama u gospodarstvu, ali ne samo u njemu, već uopće socijalnim promjenama. Stoga je bitno da politički konsenzus po pitanju EU preraste u društveni konsenzus.

Autor: Služba za odnose s javnošću