Predsjednik danskog parlamenta održao sastanak sa članovima Odbora za europske integracije

Zagreb - Visoko izaslanstvo parlamenta Kraljevine Danske, koje predvodi predsjednik parlamenta Thor Pedersen, sastalo se u Hrvatskome saboru sa članovima Odbora za europske integracije. Sastanak je vodio potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Odbora za europske integracije Neven Mimica. Istaknuo je da je o pitanju prioriteta hrvatske vanjske politike - ulaska u europske integracije - EU i NATO, uspostavljeno široko političko suglasje, a u Hrvatskom saboru oko ovih pitanja postignut je puni parlamentarni konsenzus. 

Nakon razmjene mišljenja o europskim pitanjima, obostrano je ocijenjeno da su međuparlamentarni odnosi Republike Hrvatske i Kraljevine Danske na visokoj razini, ali je zajednička želja da se još više učvrste i pojačaju kontaktima srodnih parlamentarnih odbora. Neven Mimica rekao je da se danas na put Hrvatske prema EU ne gleda samo kao na pregovarački proces nego i kao reformski proces, proces promjena za dobrobit hrvatskog društva, a cilj Hrvatske je završiti pregovore u prvoj polovini sljedeće godine.

Thor Pedersen ocijenio je vrlo pozitivnom činjenicu uspostave širokog političkog konsenzusa o pitanju EU integracija u Hrvatskoj, dodajući da je slična situacija bila i u Danskoj. Uputio je poziv članovima Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora da posjete parlament Kraljevine Danske. 

Neven Mimica zahvalio je Danskoj na ukupnoj pomoći i potpori koju je pružala i pruža Hrvatskoj na njezinom putu u EU te zaželio da se odnosi dviju zemalja u budućnosti još više učvrste, dodajući da Odbor za europske integracije Hrvatskoga sabora već tradicionalno njeguje odlične veze i suradnju s danskim Odborom za europske poslove.

Autor: Služba za odnose s javnošću