Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić održao sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić uvodno je izvijestio goste o aktualnom stanju u Republici Hrvatskoj. Naglasio je da je 2009. godina bila iznimno teška za hrvatsko gospodarstvo što potvrđuje i pad BDP-a od 5,8 posto na godišnjoj razini. Ove godine bilježe se prvi pozitivni rezultati mjera gospodarskog oporavka, naglasio je, no također se predviđaju negativne vrijednosti BDP-a, dok se u sljedećoj godina očekuje rast od 1,6 posto. Ono što ohrabruje jest porast stope izvoza roba i usluga od 3,5 posto, što je najveća stopa rasta u posljednje tri godine, dodao je. Govoreći o proračunu za sljedeću godinu Goran Marić rekao je da će on biti na razini ovogodišnjeg proračuna. Vladine mjere za gospodarski oporavak u fazi su implementacije, izvijestio je nazočne, a puni rezultati se mogu očekivati u srednjoročnom razdoblju. 

Voditeljica misije MMF-a za Hrvatsku Zuzana Murgasova rekla je da je MMF svjestan izazova s kojima se Hrvatska suočava, prije svega borba s posljedicama recesije, ali i završna faza pristupnih pregovora s Europskom unijom. Istaknula je da i MMF očekuje pozitivne pokazatelje za Hrvatsku u sljedećoj godini. Ipak, dodala je, potrebno je daljnje jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjivanje fiskalnog deficita i nastavak strukturnih reformi. Zuzana Murgasova pozdravila je program gospodarskog oporavka, rekavši da on dobro prepoznaje aktualne probleme. Napredak je vidljiv u području radnog zakonodavstva, prije svega nove odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju te u olakšavanju registracije poslovnih subjekata i smanjenju parafiskalnih nameta. Područja kojima je potrebna daljnja reforma su financijska održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, racionalizacija i podizanje učinkovitosti javnog sektora te jačanje fleksibilnosti tržišta rada. Zuzana Murgasova još jednom je naglasila potrebu smanjivanja javnih rashoda, zaključivši da su te mjere kratkoročno bolne, no u dugoročnom razdoblju osiguravaju rast gospodarstva, zaposlenosti, a time i samog standarda građana. 

Članovi Odbora Gordan Maras i Zlatko Koračević složili su se da je potrebno racionalizirati potrošnju i što prije provesti sve reforme koje bi dovele do snažnijeg rasta gospodarstva. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić zaključio je da je nužno, uz navedene modele, što prije pronaći način za povećavanje zaposlenosti. Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Autor: Služba za odnose s javnošću