Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić primio predstavnike Opće uprave za proračun Europske komisije

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić primio je u radni posjet predstavnike Opće uprave za proračun Europske komisije. Sastanku je nazočio potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Gordan Maras.

Predstavnike Europske komisije zanimalo je mišljenje predsjednika Odbora Gorana Marića o suradnji Državnog ureda za reviziju i Hrvatskoga sabora, ponajprije u vezi s izvješćivanjem. Voditelj Odjela za sustav unutarnje kontrole u javnom sektoru u Općoj upravi za proračun Europske komisije Robert Gielisse čestitao je Hrvatskoj na uspješnom privremenom zatvaranju pregovaračkog poglavlja 32. Financijski nadzor. Istaknuo je ulogu parlamenta u čitavom sustavu kontrole javnih financija, rekavši da je upravo parlament na posljednjoj liniji obrane kad su u pitanju javne financije države. Obrazložio je da je prva linija obrane u kontroli trošenja proračunskog novca u odgovornosti čelnika, druga linija obrane je unutarnja kontrola, a tek treća linija obrane je vanjska revizija, gdje Državni ured za reviziju obavlja, osim ostalog, reviziju korisnika državnog proračuna i o tome izvještava Sabor. Slikovito se izrazivši rekao je da je vanjska revizija "oči i uši parlamenta" koji upravo na temelju izvješća Državnog ureda za reviziju može procjenjivati način na koji vlada izvršava državni proračun. Predstavnike Europske komisije zanimalo je dobiva li Odbor za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora na vrijeme sve potrebite informacije i izvješća o izvršenju proračuna kako bi se pripremio za raspravu na plenarnoj sjednici.

Goran Marić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Državnim uredom za reviziju koja kontinuirano napreduje. Posebno je istaknuo da je u skladu s preporukama Europske komisije Državni ured za reviziju u 2010. pripremio izvješće o obavljenoj reviziji Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna RH za 2009. godinu. Naime, Izvješće je pripremljeno u travnju 2010., a u svibnju 2010. je zajedno s Izvješćem Ministarstva financija o izvršenju Državnog proračuna za 2009. godinu raspravljeno na radnim tijelima i plenarnoj sjednici Hrvatskoga sabora. Goran Marić istaknuo je da su sve sugestije Odbora koje su posljednjih godina upućivali Državnom uredu za reviziju prihvaćene. 

Složio se s ocjenom Roberta Gielissea da je parlament zadnja kontrolna točka u kontroli trošenja javnih financija. Dodao je da je Sabor zaključcima obvezao Vladu da ga izvještava što je napravila u otklanjanju nepravilnosti u trošenju javnih financija. "Osobno sam zadovoljan koliko je napredovala revizija u svojim provjerama korištenja državnih proračunskih sredstava, ali i kako je napredovala rasprava u Saboru". Obostrano je ocijenjeno da je pronalaženje nepravilnosti najviše odgovornost čelnika i unutarnje revizije te inspekcije, te da upravo sustav unutarnje kontrole u lokalnim jedinicama i javnim poduzećima, uopće javnom sektoru, treba unaprijediti kako bi se rasteretio Državni ured za reviziju koji se u cijelosti brine o izvršavanju državnog proračuna i trošenju javnih financija. 

Autor: Služba za odnose s javnošću