Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić primio predstavnike Hrvata iz Crne Gore

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić primio je u posjet predsjednicu Hrvatske građanske inicijative (HGI) Mariju Vučinović, člana HGI-ja Luku Ciku, zastupnicu u Skupštini Crne Gore Ljerku Dragičević i predsjednika HKZ-Dux Croatorum Zvonimira Dekovića.

Predstavnici Hrvata iz Crne Gore upoznali su predsjednika Odbora za Hrvate izvan RH o položaju hrvatske nacionalne manjine te o njezinim naporima kako bi se kao najstarija autohtona zajednica očuvala i razvijala u višenacionalnoj Crnoj Gori. Bilo je govora i o financiranju potreba od interesa Hrvata u Crnoj Gori iz područja gospodarstva, kulture i obrazovanja. Spomenuto je kako se sredstva za te i slične projekte trebaju osigurati prije svega od strane vlada Crne Gore i Republike Hrvatske, ali i hrvatskih poduzeća koja posluju na prostoru Crne Gore te IPA fondova.

Zastupnica u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević naglasila je važnost ustavom zajamčene zastupljenosti Hrvata u crnogorskom parlamentu te objasnila opravdanost i utemeljenost takvog zahtjeva. Hrvati u Crnoj Gori baštine veliko kulturno blago Crne Gore, presudno su pridonijeli kulturnom i gospodarskom razvitku i postizanju crnogorske državnosti, ali su zbog različitih okolnosti najmanje brojna manjina s tendencijom daljnjeg asimiliranja. 

Ivan Bagarić naglasio je kako Republika Hrvatska provodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim je dosegnula najviše standarde zaštite manjinskih prava. Stoga, naglasio je Bagarić, očekuje ista postignuća i od svih država u kojima žive Hrvati. Također, Bagarić je upoznao predstavnike Hrvata iz Crne Gore o dinamici izrade Strategije odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH koja će se uskoro naći na raspravi u Hrvatskom saboru i za koju očekuje da će biti podržana od svih političkih stranaka.

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske