Predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Zvonimir Mršić primio poljskog veleposlanika Wieslawa Tarku

Zagreb - Predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Zvonimir Mršić primio je u posjet veleposlanika Republike Poljske u RH Wieslawa Tarku.

Središnja tema razgovora bila je suradnja Hrvatske i Poljske u fazi zaključivanja pregovaračkog procesa kao i u okviru Europske unije. Naglasak je stavljen na povezivanje jedinica lokalne samouprave dviju zemalja pri apliciranju za projekte financirane iz fondova EU. Suradnja na nacionalnoj razini je vrlo dobra, no u ovoj fazi potrebno je intenzivirati suradnju na regionalnoj i lokalnoj razini te po pojedinim sektorima, rečeno je. 

Veleposlanik Tarka upoznao je domaćina s iskustvom Poljske u godinama nakon pristupanja EU. Poljska predstavlja pozitivan primjer, složili su se, kako iskoristiti mogućnosti koje donosi članstvo. Samo u području poljoprivrede, proizvodnja u prve tri godine članstva rasla je po stopi od 13 posto, rekao je veleposlanik dodavši kako potpora građana članstvu danas iznosi visokih 86 posto. Predsjednik Odbora Zvonimir Mršić upoznao je gosta sa sljedećom etapom u pregovaračkom procesu. U ovoj fazi, naglasio je, moramo puno više učiniti na informiranju o EU kako bi građani do referenduma imali kvalitetne i potpune informacije.

Veleposlanik Wieslaw Tarka još jednom je naglasio da su odnosi Hrvatske i Poljske iznimno dobri, što dokazuje i niz bilateralnih susreta na visokoj razini. U tom kontekstu uputio je poziv Odboru za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu za posjet poljskom parlamentu.

Autor: Služba za odnose s javnošću