Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio mađarskog veleposlanika Pétera Imru Györkösa

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio je u radni posjet veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Imru Györkösa.

Mađarski veleposlanik zanimao se za stanje hrvatskih pregovora s EU, novi Vladin program mjera gospodarskog oporavka, vrijeme donošenja ustavnih promjena, stanje hrvatsko-srpskih odnosa te uopće situaciju u regiji. Istaknuo je punu spremnost Mađarske da učini sve kako bi Hrvatska u vrijeme mađarskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom, koje započinje 2011. godine, potpisala Pristupni ugovor.

Milorad Pupovac istaknuo je važnost predloženih Vladinih mjera sa stajališta šire unutarnjopolitičke stabilnosti. Okosnicu sadašnjeg trenutka vidi u sljedećim prioritetima, koji su ujedno i radne zadaće: stabilizacija proračuna, daljnje jačanje borbe protiv korupcije, suradnja u regiji, nastavak pregovora s Europskom unijom i promjene Ustava RH. Kao što se vidi, europske teme i završnica hrvatskog približavanja Uniji u uskoj su vezi s unutarnjopolitičkim temama i prioritetima i neizostavno su vezani jedno uz drugo, ističe Pupovac. Što se tiče ustavnih promjena, osvrnuo se na neke točke oko kojih je dosad bilo prijepora u usuglašavanju, kao pitanje načina ostvarivanja biračkog prava dijaspore koje je ostavljeno za daljnje usuglašavanje. 
Pupovac ocjenjuje da je proces usuglašavanja krenuo pozitivnim smjerom i očekuje da bi do vremena ljetne stanke Hrvatski sabor trebao donijeti ustavne promjene, u prvom redu kako bi se tehnički pregovori s Europskom unijom nesmetano mogli zaključiti u ovoj kalendarskoj godini. Pitanja nacionalnih manjina rješavat će se kroz preambulu Ustava gdje će sve nacionalne manjine biti navedene i kroz Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kad su u pitanju odredbe koje reguliraju predstavljenost manjina i ostvarivanje biračkog prava.

Milorad Pupovac osvrnuo se na uspješno realiziran trilateralni sastanak na vrhu u Pečuhu u travnju, predsjednika Mađarske, Hrvatske i Srbije, nakon kojeg je uslijedio i bilateralni susret predsjednika Josipovića i Tadića u vojvođanskom Bačkom Monoštoru. Istaknuo je važnost tih susreta, ali i suradnje koja u posljednje vrijeme postaje operabilna u raznim segmentima: pravosuđa, policije, pitanja granica, izbjeglica, nestalih osoba i drugih pitanja. "Hrvatsko-srpski odnosi sada imaju radni karakter, ali i političku dimenziju koja je manje opterećena onim pitanjima koja su sve donedavno opterećivala tu suradnju", istaknuo je Pupovac. Dodao je da je od iznimne važnosti da se taj uzlazni trend u odnosima nastavi. Ta nova politika prednost je za Hrvatsku i za Srbiju, ali i za čitavu regiju, rekao je Pupovac i zahvalio Mađarskoj na njezinom doprinosu jačanju dobrosusjedske suradnje.
 

Autor: Služba za odnose s javnošću