Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem primio francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb - Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Petar Selem primio je u posjet veleposlanika Republike Francuske Jérômea Pasquiera. 

Veleposlanika je zanimala politička situacija u Hrvatskoj, pogotovo pitanje stabilnosti saborske većine, a time i stabilnosti Vlade, što je, po njegovom mišljenju, bitan čimbenik u napredovanju Hrvatske prema Europskoj uniji. Veleposlanik je posebno spomenuo pisanja stanovitog dijela tiska, koji često donose uznemirujuće vijesti i čija je vjerodostojnost, po njegovom mišljenju, dvojbena.

Petar Selem uvjerio je veleposlanika u apsolutnu unutarnju čvrstoću Hrvatske demokratske zajednice, kao i HDZ-ovih zastupnika, a zatim i u čvrstoću vladajuće koalicije. Veleposlanik je tu informaciju primio sa zadovoljstvom, ističući jasno da se ne želi uplitati u pitanja hrvatske unutarnje politike, već ga zanima konzistentnost hrvatske politike u međunarodnim odnosima. Kazao je da u smislu pravosuđa i poglavlja 23., njega i francusku vladu ne zanimaju pojedinačni slučajevi već samo funkcioniranje pravnog sustava u Hrvatskoj. Prateći rad sastavnica toga sustava (tužiteljstva, USKOK-a, sudova), uvjeren je da Hrvatska postaje uistinu zemlja prava. Po njegovom mišljenju u pogledu poglavlja 23. ne bi smjelo biti dvojbi. Ozbiljan problem koji Hrvatska mora riješiti je tek tehničko pitanje – pitanje brodogradilišta, dodao je.

Veleposlanika Pasquiera je zanimalo postoje li u Hrvatskoj ozbiljne antieuropske snage, napominjući da ih on ne vidi te je primio kao očekivan odgovor Petra Selema, da takvih relevantnih snaga nema, ali da bi predugo odugovlačenje pregovora moglo dati stanovite argumente takvim inače minornim mišljenjima. Veleposlanik Pasquier je također izrazio osobno mišljenje i nadu o svršetku pristupnih pregovora do ljeta 2011. godine.

U razgovoru su obojica istaknuli zadovoljstvo izvrsnim hrvatsko-francuskim odnosima u cjelini.

Autor: Služba za odnose s javnošću