Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić primio je u službeni posjet veleposlanika Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Jérômea Pasquiera. 

Frano Matušić zahvalio je na potpori i pomoći koju Francuska upućuje Hrvatskoj na njezinom putu prema europskim integracijama, posebice na angažiranosti Francuske za vrijeme njezinog predsjedanja Unijom. Naglasio je da između Hrvatske i Francuske nema otvorenih pitanja te izrazio nadu da će dvije zemlje jednako dobro i sadržajno surađivati i kad Hrvatska bude članica EU. Matušić je naglasio da je Hrvatskoj bitno da što skorije uđe u članstvo u EU, dodavši da je ne manje bitna i kvaliteta pregovaračkog procesa i podizanje razine spremnosti za članstvo u Uniji. Hrvatska očekuje da će pregovori biti zaključeni u ovoj godini, a da će za vrijeme španjolskog predsjedanja Unijom Hrvatska otvoriti sva pregovaračka poglavlja.

Francuski veleposlanik naglasio je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske odlični te da Francuska snažno podržava pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Izrazio je zadovoljstvo da pregovori ulaze u samu završnicu i želju da hrvatsko pristupanje bude uspješno, što je važno ne samo za Hrvatsku nego i za Uniju u kojoj se osjeća određen zamor u vezi s daljnjim procesom proširenja. Visoka razina spremnosti Hrvatske za članstvo i time uspješnost hrvatskoga pristupanja bit će svojevrstan motor za nastavak procesa europskog proširenja i drugih država regije, smatra veleposlanik. Osvrnuo se na djelovanje francuskih tvrtki u Hrvatskoj. Uz globalnu recesiju, jedna od zapreka za jači angažman francuskih gospodarstvenika u Hrvatskoj su i određene administrativne barijere, pogotovo na lokalnoj razini i u manjim sredinama koje su još uvijek zatvorene i nepovjerljive prema stranim ulagačima, pa tako i onima iz Francuske, rekao je veleposlanik. Prostora za suradnju ima i na području turizma i hotelijerstva, a zajednički nazivnik za jače povezivanje dviju zemalja treba biti obrazovanje, sveučilišna suradnja i studentska razmjena. Bitno je poticati i kulturnu razmjenu, a francuski veleposlanik zaželio je da doskora na malim ekranima bude više francuskog programa, što je važno sa stajališta poticanja učenja francuskog jezika. Jedna od tema razgovora bio je i projekt izgradnje francusko-njemačke škole za koji je Francuska osobito zainteresirana.

Francuski veleposlanik istaknuo je da je izgradnja takve škole vrlo važna za francuske obitelji i njihovu odluku da dođu raditi i živjeti u Hrvatsku. Na kraju razgovora Frano Matušić izrazio je želju za iniciranjem suradnje dvaju srodnih vanjskopolitičkih odbora hrvatskog i francuskog parlamenta.

Autor: Služba za odnose s javnošću