Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio makedonskog ministra vanjskih poslova Antonija Milošoskog

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić, s članovima Odbora Toninom Piculom i Krešimirom Ćosićem, primio je u posjet ministra vanjskih poslova Republike Makedonije Antonija Milošoskog. 

Odnosi dviju zemalja iznimno su dobri i bez otvorenih pitanja. Ovaj susret, naglašeno je u uvodnom dijelu susreta, prilika je za produbljivanje uzajamnog povjerenja i razgovor o zajedničkim temama. Pristupanje euroatlantskim integracijama i suradnja u regiji najvažniji su vanjskopolitički ciljevi obiju država. Ministar vanjskih poslova Makedonije Antonio Milošoski izvijestio je o trenutačnoj situaciji Makedonije na putu prema NATO savezu i Europskoj uniji. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić izrazio je žaljenje što Makedonija nije pristupila NATO savezu prošle godine zajedno s Hrvatskom. Član Odbora i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić rekao je da će Hrvatska i dalje biti snažna potpora Makedoniji na tom putu. Na sastanku su razmijenjena i iskustva o sudjelovanju vojnih snaga obiju država u NATO-ovim misijama diljem svijeta. 

Frano Matušić pozdravio je izvješće o napretku Europske komisije i preporuku o početku pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji za Makedoniju. Sugovornici su se složili da je europska perspektiva jamstvo dugoročnoj stabilnosti regije. Ministar vanjskih poslova Milošoski zahvalio je na spremnosti Hrvatske da podijeli svoja iskustva u pregovaračkom procesu. Frano Matušić rekao je da je hrvatsko iskustvo putokaz i za ostale zemlje regije. Očekujemo, zaključio je, da će Hrvatska u ovoj godini završiti pregovarački dio pristupnog procesa. 

Suradnja dvaju parlamenata također je ocijenjena iznimno bliskom i sadržajnom, a na sastanku se razgovaralo i o mogućem posjetu Odbora za vanjsku politiku makedonskog Sobranja Hrvatskome saboru. 

Autor: Služba za odnose s javnošću