Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. godine.

Konferenciju su videokonferencijskim putem organizirali parlament (Bundestag) i Savezno vijeće (Bundesrat) Savezne Republike Njemačke. Riječ je o redovitom sastanku predsjednika nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta, a pozvani su i predsjednici parlamenata država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Rasprave imaju za cilj razmjenu mišljenja o aktualnim temama vezanima uz uloge parlamenta te koordiniranje međuparlamentarnih aktivnosti EU-a.

Predsjednik Sabora Jandroković govorio je tijekom prvoga panela o organizaciji parlamentarnog rada u Hrvatskome saboru u okolnostima pandemije Covid-19 i važnosti digitalne tehnologije u daljnjem razvoju demokracije. - Pandemija je istaknula prednosti digitalne tehnologije u svakodnevnom radu parlamenata. Tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a morali smo se brzo prilagoditi novoj stvarnosti u okolnostima pandemije i kroz digitalne kanale osigurati kontinuitet međuparlamentarne suradnje, kazao je predsjednik Sabora Jandroković. Isto tako, naveo je da su u Hrvatskome saboru usvojene izmjene Poslovnika kako bi se zastupnicima osiguralo elektroničko glasovanje i sudjelovanje u raspravama putem videoveze.

Istaknuo je virtualnu digitalnu platformu Konferencije o budućnosti Europe kao primjer gdje digitalna tehnologija daje značajan doprinos daljnjem razvoju predstavničke demokracije. Ujedno je najavio događaj kojim se Hrvatski sabor aktivno uključuje u obilježavanje ove Konferencije, a koji će se održati u utorak, 11. svibnja 2021., u Hrvatskome saboru.

U završnom dijelu izlaganja, predsjednik Sabora Jandroković naglasio je: "Političari trebaju biti svjesni da iako tehnologija doprinosi razvoju participativne demokracije, u isto vrijeme ona donosi i brojne rizike poput fake newsa, dezinformacija i kibernetičkih napada koji utječu na cijelo društvo. Zbog toga trebamo pronaći načine da iskoristimo sve dobre strane tehnologije, ali i ukažemo na negativne utjecaje koje ona može imati u formiranju stavova, posebno mladih, koji često svoje stavove formiraju koristeći digitalne alate“.