Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s trojicom članova Predsjedništva BiH

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se danas u Hrvatskom saboru sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, položaju Hrvata u BiH te rješavanju otvorenih pitanja poput pravno-imovinskih odnosa, graničnog pitanja, pitanja dvojnog državljanstva te rješavanja pitanja vodnog gospodarstva od zajedničkog interesa.

Posjet sva tri člana Predsjedništva BiH Hrvatskoj ocijenjen je kao potvrda partnerskih odnosa dviju zemalja koje svoja otvorena pitanja žele rješavati u dobrosusjedskom i prijateljskom ozračju s ciljem daljnjeg jačanja regionalne stabilnosti.

"Hrvatska podržava napore Bosne i Hercegovine u ostvarenju punopravnog statusa u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u, a i na putu euroatlantskih integracija RH će BiH i nadalje davati iskrenu potporu i prenositi svoja iskustva", izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. "U pogledu položaja Hrvata u BiH, prirodno je da je Hrvatska zainteresirana za to pitanje s obzirom na to da je skrb za Hrvate u BiH među ostalim definirana i hrvatskim Ustavom. Hrvatska se neće miješati u unutarpolitičke odnose BiH, ali želimo da se Hrvati osjećaju jednakopravni s ostalim narodima u BiH", ustvrdio je nadalje predsjednik Sabora.

Bosna i Hercegovina je zainteresirana za ubrzano prijateljsko rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, s naglaskom na rješavanje pravno-imovinskih pitanja, graničnog pitanja uključujući pitanje skorog postavljanja graničnih prijelaza u skladu sa Schengenskim sporazumom te pitanja dvojnog državljanstva, zajednička je ocjena članova Predsjedništva BiH.

Autor: Ured predsjednika Sabora