Ranko Ostojić primio veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Terjea Haugea

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora Ranko Ostojić primio je u službeni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Terjea Haugea. 

Hrvatska će u lipnju biti domaćin Druge regionalne konferencije parlamentarnih odbora za nadzor nad sigurnosno-obavještajnim agencijama u zemljama jugoistočne Europe koja će se održati u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskoga sabora. Cilj je konferencije jačanje parlamentarne suradnje i unapređenje standarda parlamentarnog nadzora koji vrše tijela za nadzor nad radom obavještajno-sigurnosnih službi. 

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić zahvalio je Norveškoj i Norveškom institutu za međunarodne poslove za donatorsko financiranje ove Konferencije. Norveški institut za međunarodne poslove - NUPI jedan je od vodećih istraživačkih instituta u Norveškoj. Jedan od programa koji vodi program je za zemlje jugoistočne Europe, s ciljem upućivanja podrške sigurnosnim reformama u tim zemljama. 

Prva regionalna konferencija parlamentarnih odbora za nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih službi zemalja jugoistočne Europe održana je u Sarajevu, a na njoj su sudjelovali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Druga regionalna konferencija u Zagrebu okupit će, uz predstavnike dosadašnjih zemalja sudionica, predstavnike zemalja iz okruženja, koje su članice Europske unije pa će tako na njoj sudjelovati predstavnici Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Italije. Jedna od tema konferencije bit će modaliteti suradnje parlamentarnih tijela u regiji kao i suradnja sa zemljama u regiji, članicama Europske unije u pitanjima nadzora nad radom obavještajno-sigurnosnih službi.

Autor: Služba za odnose s javnošću