Saborski odbori održali zajednički sastanak s Izaslanstvom Parlamentarne skupštine NATO-a

Zagreb - U Hrvatskome saboru održan je zajednički sastanak članova Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Odbora za vanjsku politiku, Odbora za obranu i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost s Izaslanstvom Parlamentarne skupštine NATO-a.

Sastanak je otvorio voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić rekavši kako je Hrvatska danas nadomak ostvarenja jednog od dvaju najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva – punopravnom članstvu u NATO savezu.

Predstavnici Odbora za vanjsku politiku, Odbora za obranu i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost upoznali su goste s djelokrugom i načinom rada tih triju saborskih radnih tijela. Predsjednik Odbora za obranu Boris Šprem istaknuo je u svom izlaganju uvjerenje kako će Hrvatska pridonijeti oblikovanju novog koncepta NATO saveza. U ime Odbora za vanjsku politiku govorio je član Odbora Frano Matušić, koji je uz pristupanje Hrvatske EU i NATO savezu izdvojio i ulogu Hrvatske u osiguravanju kontinuirane stabilnosti regije. Istaknuo je, također, i dragocjena iskustva koja je Hrvatska vojska stekla u Domovinskom ratu. Rad Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predstavio je predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i predsjedavajući Pododbora za transatlantske odnose Assen Agov rekao je kako je iznimna čast boraviti u Zagrebu tijekom ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora od strane Hrvatskoga sabora te je izrazio uvjerenje da će 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu Hrvatska postati punopravna članica NATO-a. Osvrnuvši se na proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Assen Agov rekao je kako se nada da će Hrvatska što skorije zaključiti pregovarački proces.

U nastavku sastanka sugovornici su razmijenili stajališta o nizu tema među kojima su i ustroj Obalne straže, percepcija i očekivanja Hrvatske od NATO saveza te sigurnosni izazovi. Zastupnici Hrvatskoga sabora upoznali su goste i sa stajalištem Hrvatske o modalitetima rješavanja graničnog spora sa Slovenijom.

Autor: Služba za odnose s javnošću