Saborski zastupnici oprostili se od nekadašnjeg potpredsjednika Hrvatskoga sabora, počasnog predsjednika HSS-a Stjepana Radića

Zagreb - Saborski su se zastupnici danas na komemoraciji oprostili od svog bivšeg kolege, nekadašnjeg zastupnika i potpredsjednika Sabora u trećem sazivu Stjepana Radića. 

Od istaknutog člana HSS-a i unuka osnivača HSS-a Stjepana Radića sa saborske se govornice oprostio potpredsjednik Sabora i čelnik HSS-a Josip Friščić. Izrazivši sućut obitelji, Friščić je Radiću kao pijanistu, glazbenom pedagogu, političaru i narodnom zastupniku uputio riječi zahvale na svemu što je činio. Friščić je kazao kako je Radić preuzimanjem imena od djeda preuzeo i karizmu nošenja "svega onoga što su u svom životu na svojim plećima nosili brojni rodoljubi kroz sva burna vremena". Podsjetio je na težak život koji je prošao, budući da su mu roditelji morali otići u emigraciju te ga je odgajala baka "koja je i otkrila talent prema glazbi i usmjerila ga".

"Ono što je snašlo one brojne koji su se bavili politikom, snašlo je i njega, morao je u emigraciju, bio izručen, osuđivan, izbacivan iz škole", naveo je Friščić naglasivši kako Stjepana Radića to nije pokolebalo već je završio glazbenu akademiju i bio profesor. "Kao pedagog odgojio je brojne generacije umjetnika i potaknuo ih na njegovanje i novo stvaranje kulture svog naroda", kazao je. U svom političkom djelovanju, nastavio je Friščić, djelovao je na ideji radičevštine i u stranci je uvijek bio "tamo gdje je najpotrebnije", gradeći među strankama mostove suradnje. 

Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je kako je Radić u Saboru i izvan njega vrijedno slijedio i zastupao političku misao svog slavnog djeda. "U njoj je pronalazio nadahnuće za izazove suvremene Hrvatske", kazao je Bebić i dodao da će se Radića svi sjećati kao iskrenog i čestitog domoljuba koji je na jedinstven način spajao racio intelektualca i emociju umjetnika te ljubav prema glazbi i domovini prenosio mlađim generacijama.

Zastupnici su na kraju komemoracije minutom šutnje odali počast preminulom Stjepanu Radiću.

Radić je preminuo u nedjelju u 82. godini, a pokopan je danas na Mirogoju.

Autor: Hina