Šemso Tanković primio visoku delegaciju Islamske zajednice Bosne i Hercegovine

Zagreb - Hrvatski je Sabor posjetila delegacija najviših vjerskih dostojanstvenika iz susjedne Bosne i Hercegovine, na čelu s vrhovnim vjerskim poglavarom Mustafom Cerićem. U delegaciji su bili i predsjednik Sabora Islamske Zajednice Bosne i Hercegovine Edhem Bičakćić, glavni muftija Islamske Zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i drugi uzvanici.

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Šemso Tanković s predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiom Radinom i predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Miloradom Pupovcem, bili su domaćini ovoj visokoj delegaciji.

Na sastanku se govorilo o multikonfesionalnosti u BiH. Šemso Tanković istaknuo je probleme Bošnjaka u državama, nastalim nakon raspada SFRJ, te njihovu potragu za identitetom - vjerskim i kulturnim. Mustafa Cerić je istaknuo kako najvažnijim smatra promoviranje manjinskih prava u demokratskom društvu, te toleranciju prema manjinama. "Ne treba čekati da vas drugi definira – sami se morate definirati prema drugome i samom sebi", zaključio je. Također je zaključeno kako, dok nema mirne Bosne i Hercegovine, ni njeni susjedi ne mogu biti mirni, čime Bosna i Hercegovina time postaje važno pitanje i za zemlje članice Europske unije.

Autor: Klub zastupnika nacionalnih manjina