Studenti i profesori kolegija Znanstvena komunikacija posjetili Sabor

Zagreb - Hrvatski su sabor posjetili studenti i profesori kolegija Znanstvena komunikacija sa studija fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Kolegij Znanstvene komunikacije, na kojem se studenti upoznaju s raznim elementima povezivanja prirodoslovnih znanosti i šireg društva te s društvenom odgovornošću, prvi je i jedinstveni takav kolegij u Hrvatskoj za studente prirodoslovnih smjerova.

Kako je cilj kolegija studente fizike senzibilizirati za suradnju s medijima, političarima i širom javnošću, studenti su se susreli sa zastupnicima i iznijeli im svoja promišljanja i prijedloge rješenja u temama koje oni smatraju važnima - mobilnost studenata, norma nastavnika fizike, pravilnik o ocjenjivanju, problemi mladih znanstvenika, poticanje popularizacije znanosti, zapošljavanje nakon dodiplomskog studija fizike.

U višesatnom razgovoru sa studentima sudjelovalo je 12 zastupnica i zastupnika iz svih većih stranaka zastupljenih u Hrvatskom saboru. Zastupnici su studentima zahvalili na promišljenim i argumentiranim diskusijama te je obostrano izražena nada da će se komunikacija zastupnika i studenata nastaviti. 

Zajednički je zaključak svih na kraju diskusije bio kako treba posebno raditi na popularizaciji znanosti, ne samo radi same znanosti koliko zbog toga što je za Republiku Hrvatsku strateški značajno da znanost postane osnovom tehnološkog razvitka i važna sastavnica društveno-političkih odluka u svim područjima.

Studenti su i obišli Hrvatski sabor, upoznali se sa poviješću parlamentarizma u Republici Hrvatskoj te su sa zastupnicima u drugom dijelu posjete raspravljali i o aktualnim političko-društvenim pitanjima i fenomenima. 

Autor: Služba za odnose s javnošću