Tonino Picula primio predsjednicu Crvenog polumjeseca Afganistana Fatimu Gailani i novinara i novinarskog instruktora Abaceena Nasimia

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula primio je danas u posjet predsjednicu Crvenog polumjeseca Afganistana Fatimu Gailani i novinara i novinarskog instruktora Abaceena Nasimia.

Na početku razgovora Fatima Gailani upoznala je Piculu s trenutačnom političkom situacijom u Afganistanu, naglasivši pri tome kako osjeća značajne promjene u Afganistanu, posebice u politici prema ženama, kojima se pruža sve veća mogućnost, kako u obrazovanju, tako i u zapošljavanju. Novinar Abaceen Nasimi dodao je da je Afganistan uz to doživio pravu medijsko-novinarsku revoluciju značajnim širenjem slobode medija. Upozorio je na rastući jaz između vlasti i naroda, grada i sela, jer se sigurnosno stanje popravilo u gradovima, ali ne i na selu, a pristup obrazovanju i zapošljavanju dostupan je gradskom, a malo ili nikako seoskom stanovništvu.

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula istaknuo je tri elementa koja drži neophodnima za daljnji razvoj Afganistana. Prvo - rekonstrukcija zemlje i gradnja infrastrukture za stvaranje uvjeta za život afganistanskog pučanstva. Kao drugi element naveo je pomirbu između sadašnje vlasti i pojedinih elemenata bivšeg talibanskog režima te putem dijaloga i sa susjednim zemljama, posebice Pakistanom i Iranom. I treće, uspostavu sigurnosti, naglasivši pri tome da je borba protiv predrasuda važnija od borbe protiv terorizma. Picula je pri tome istaknuo i ulogu hrvatskog vojnog kontingenta od tri stotine vojnika koji daju doprinos u stabilizaciji zemlje te obuci afganistanskih snaga reda.

Fatima Gailani i Abaceen Nasimi zahvalili su se na hrvatskom doprinosu u izgradnji mira, ali su istaknuli kako su Afganistanu potrebniji stručnjaci, a ne vojnici. Oboje su se složili da je umjesto povećanja broja međunarodnih vojnih snaga trebalo uputiti više sredstava za izgradnju infrastrukture, bolnica i škola. Gailani je uz to rekla da se nalaze u začaranom krugu: otkuda početi s izgradnjom zemlje - stvaranjem sigurnosti, izgradnjom pravosuđa ili izgradnjom ekonomije?

Picula je gostima ponudio svu pomoć i iskustvo koju Hrvatska ima, a uputio ih je i na primjer Bosne i Hercegovine, gdje je međunarodna zajednica uspješno zaustavila sukobe i stvorila preduvjete za pomirbu zaraćenih strana, naglasivši pri tome da Afganistan treba slijediti svoj put.

Tijekom razgovora spomenut je i problem proizvodnje droga budući da 90 posto svjetske proizvodnje heroina dolazi upravo iz Afganistana. Abaceen Nasimi rekao je da dokle god postoji potražnja da će postojati i proizvodnja te da je za mnoge siromašne afganistanske poljoprivrednike to najčešće jedini izvor sredstava za život.

Završavajući razgovor, Piculini su sugovornici naglasili da predsjednik Afganistana Karzai mora puno učiniti na izgradnji zemlje, posebno na pomirbi između mnogobrojnih plemena i frakcija u Afganistanu, raditi na smanjenju jaza između sela i grada te posebno po pitanjima obrazovanja. Na kraju sastanka, oba su se gosta još jednom zahvalila na podršci koju pruža Republika Hrvatska te su se svi složili da je pomirba pravi put, a ne nova militarizacija Afganistana.

Autor: Služba za odnose s javnošću