Tonino Picula primio zamjenika veleposlanika Tunisa Mohameda Ben Ayeda

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula primio je u radni posjet zamjenika veleposlanika Republike Tunis Mohameda Ben Ayeda. 

Zamjenik veleposlanika ocijenio je bilateralne odnose Hrvatske i Tunisa vrlo dobrima, podsjetivši da su diplomatski odnosi između dviju zemalja uspostavljeni prije petnaest godina, a intenzivna suradnja postoji sa Hrvatskom gospodarskom komorom. Ben Ayed upoznao je potpredsjednika Odbora Piculu sa željom Zastupničkog doma tuniskog parlamenta za osnivanjem skupine prijateljstva između tuniskog i hrvatskog parlamenta. 

Tunis snažno podupire put i buduće članstvo Hrvatske u EU, jer je i sam blisko vezan uz ovu europsku integraciju. Naime, Tunis ima Ugovor o pridruženoj suradnji sa EU, gdje čak 80 posto proizvoda plasira upravo na tržište EU, pa EU time postaje njegov najvažniji trgovinski partner. 

Tonino Picula primijetio je da, osim što dvije zemlje očito dijele zajedničku europsku orijentiranost, mostove suradnje mogu naći i kao pomorske, mediteranske zemlje, podržavajući pritom perspektivu jačanja integracija zemalja Sredozemlja. Ayed je podsjetio da je Tunis podržao kandidaturu Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti, jer smatra da Hrvatska svojom aktivnom politikom može pomoći jačanju globalne sigurnosti i stabilnosti. Također, rekao je da „Tunis posebno i visoko cijeni doprinos Hrvatske u stabilizaciji cijele regije Balkana“. 

U razgovorima je obostrano konstatirano da postoji još mnogo prostora za proširivanjem suradnje država, a Picula smatra da bi upravo ove godine moglo doći do značajnih pozitivnih pomaka u odnosima. Ukratko je upoznao gosta sa poviješću, ulogom, strukturom i radom Hrvatskoga sabora. Istaknuo je da u Hrvatskoj postoji konsenzus svih relevantnih političkih stranaka po pitanju hrvatskog vanjskopolitičkog prioriteta – članstva u EU. Kao jedan od postulata hrvatske vanjske politike, iznio je i njegovanje dobrih odnosa sa svim susjedima, te podupiranje demokratskih i reformskih snaga u tim zemljama koje budućnost svojih zemalja vide u EU.

Razgovori su zaključeni zajedničkom konstatacijom da se bilateralni odnosi u skoroj budućnosti svakako trebaju intenzivirati, kako oni politički, tako i gospodarski i kulturni. Posebno će se pak inicirati intenziviranje međuparlamentarne suradnje, obećao je potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Tonino Picula.

Autor: Služba za odnose s javnošću