Tonino Picula primio zastupnika izraelskog parlamenta Knesseta Moshea Mutza Matalona

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Tonino Picula primio je u službeni posjet zastupnika izraelskog parlamenta – Knesseta i predsjednika Skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Moshea Mutza Matalona. Sastanku je nazočio i Yosef Amrani, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj. 

Tonino Picula izrazio je srdačnu dobrodošlicu izraelskom zastupniku, osvrnuvši se na svoja dva posjeta u Izrael, prvi za vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova RH i drugi kao član Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora 2004. godine. Istaknuo je da dvije države akcent u svojoj budućoj suradnji trebaju staviti na jačanje gospodarskih veza i povezivanje gospodarstvenika te otvaranje prostora za ulaganja i investicije. 

Istaknuo je glavne prioritete hrvatske vanjske politike, jedan koji je dostignut, članstvo Hrvatske u NATO savezu i drugi, kojemu se Hrvatska nada da će realizirati 2012. godine, ulazak u punopravno članstvo Europske unije. No, prije toga smatra da će trebati uložiti dodatne napore na pojačavanju komunikacije i pripreme građana za referendum za EU. 

Kontinuirana komunikacija i učestali posjeti državnih dužnosnika obilježje su bilateralnih odnosa Hrvatske i Izraela u posljednje vrijeme. Ipak, tu vrlo dobru političku komunikaciju ne prati gospodarska, unatoč zadovoljavanju svih potrebnih formalnih uvjeta za suradnju na planu gospodarstva, u vidu potpisanih međudržavnih ugovora. Stoga se mnogo očekuje od dolaska ministra vanjskih poslova RH Gordana Jandrokovića sljedeći mjesec u Izrael, i njegove nazočnosti na ekonomskom forumu. 

Izraelski zastupnik Matalon istaknuo je da su odnosi između Hrvatskoga sabora i Knesseta odlični, osvrnuvši se na prošlogodišnji službeni posjet Izraelu predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića s izaslanstvom. Istaknuo je da Izrael i Hrvatska dijele vrlo slične probleme i sudbinu, obje države morale su se izboriti za neovisnost, slobodu i vlastitu državu i stoga mogu vrlo dobro razumjeti jedna drugu. Razgovaralo se o trenutačnoj političkoj situaciji u Izraelu, kao i o stanju na Bliskom istoku i utjecaju susjednih zemalja.

Izraelski veleposlanik naglasio je da Hrvatska i Izrael imaju velik potencijal za razvijanje odnosa, posebice gospodarskih odnosa koji su u obostranom interesu te kulturnih, koji su najbolji most suradnje dvaju naroda. Nakon što su potpisani svi potrebni dokumenti i nakon što je uspostavljen okvir za suradnju, treba prijeći na njezinu realizaciju. Gospodarske grane koje je izdvojio kao najperspektivnije za povezivanje dviju država su: poljoprivreda, infrastruktura, turizam i financijske usluge, a to su i područja gdje izraelski ulagači mogu naći svoj interes i gdje su ulaganja moguća. Područje moguće suradnje je svakako i sektor visoke tehnologije, ono na što je Izrael ponosan i gdje je spreman svoja iskustva prenijeti Hrvatskoj.

Autor: Služba za odnose s javnošću