Vesna Pusić održala sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova za europske integracije Ukrajine Pavlom Klimkinom

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u posjet zamjenika ministra vanjskih poslova za europske integracije Ukrajine Pavla Klimkina.

Zamjenik ministra vanjskih poslova za europske integracije Pavlo Klimkin upoznao je Vesnu Pusić s procesom približavanja Ukrajine Europskoj uniji, izrazivši pritom nadu da će joj Hrvatska i dalje pomagati sa svojim iskustvima. Kako je Hrvatska trenutačno u fazi zaključivanja pregovora, vaša iskustva i izazovi s kojima ste se susretali su trenutačno najaktualniji, naglasio je. 

Pavla Klimkina posebno je zanimalo ustrojstvo i rad Nacionalnog odbora, kao posebnog doprinosa Hrvatske pregovaračkom procesu. Vesna Pusić odgovorila je da je Nacionalni odbor osnovan 2005. godine kao sustav parlamentarnog nadzora pristupnih pregovora te da je prepoznat kao iznimno pozitivan koncept u pregovorima s EU. Predstavila je sugovorniku način i ovlasti Nacionalnog odbora u pregovorima te njegovu ulogu u komunikaciji europskih tema javnosti. Sugovornici su također razmijenili iskustva o jačanju administrativnih kapaciteta. Vesna Pusić pritom je naglasila iznimnu važnost stručnih ljudi o kojima ovisi velik dio procesa.

Govoreći o trenutačnoj fazi pregovora, Vesna Pusić rekla je kako se nada da će Hrvatska zaključiti pregovore do kraja lipnja ove godine. Svojim iskustvom spremni smo pomoći svim zemljama koje su se odlučile za europsku perspektivu, zaključila je.

Autor: Služba za odnose s javnošću