Vesna Pusić primila izvjestitelja iz sjene za RH Skupine Liberala u Europskom parlamentu Ivu Vajgla

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić primila je u službeni posjet izvjestitelja iz sjene - shadow izvjestitelj - za Republiku Hrvatsku Skupine Liberala u Europskom parlamentu Ivu Vajgla.

Predsjednica Nacionalnog odbora izložila je trenutačan status hrvatskih pregovora, rekavši da je plan Hrvatske, ali i radni plan EU, da Hrvatska sljedeće godine okonča tehničke pregovore. Kao ključnu točku izdvojila je pravosuđe te je sa zadovoljstvom ustvrdila da je Hrvatski sabor upravo donio Zakon o pravosudnoj akademiji, zakon koji ima šanse reformirati pravosuđe, unoseći objektivne kriterije za selekciju mladih sudaca i njihovo daljnje napredovanje, u prvom redu vrednujući rezultate školovanja.

"Europski liberali raduju se svakom koraku Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji, a ti su koraci već sasvim jasni", uvodno je rekao Ivo Vajgl. Naglasio je da ostaje i dalje vjeran svojim osnovnim tezama, da Hrvatska i Slovenija bilateralno trebaju riješiti svoje probleme te da Slovenija nikada ne smije biti država koja će Hrvatskoj stvoriti smetnje na putu u Europsku uniju jer bi to opterećivalo buduće odnose i buduće generacije. Također, rekao je da podupire Sporazum Pahor – Kosor koji je odraz harmonizirane odluke da se problemi napokon počnu rješavati. Napomenuo je da Liberalna skupina zastupnika u Europskom parlamentu, koju predstavlja, podržava izvještaj Hannesa Swobode, parlamentarnog izvjestitelja za Hrvatsku, i ocjenjuje ga dobro izbalansiranim, a amandmani Skupine Liberala idu u pravcu traženja dodatnih napora Hrvatske na planu slobode medija, povratka izbjeglica, ljudskih i manjinskih prava. Liberalna grupacija europarlamentaraca pozdravlja potpisivanje Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije i njegovu ratifikaciju u Hrvatskome saboru. Ocjenjuju da je taj dokument temelj i dobra platforma za rješavanje višegodišnjeg graničnog spora između Hrvatske i Slovenije i da Sporazum treba ratificirati i slovenski parlament. Hrvatska tehničke pregovore može zaključiti sljedeće godine, a signal da Hrvatska ide u dobrom smjeru i da je u završnoj fazi pregovora svakako je i usvajanje financijskog paketa za prve dvije godine članstva u EU, rekao je Vajgl.

"Treba napraviti dobru platformu za rješavanje problema, a u ovim uvjetima, iako nije idealan, Sporazum o arbitraži između Slovenije i Hrvatske je velik dobitak za obje države", ustvrdila je Vesna Pusić. Naglasila je da Hrvatska očekuje da se na sljedećoj pristupnoj konferenciji, predviđenoj za 21. prosinca, otvore tri pregovaračka poglavlja, za čije otvaranje nedostaje suglasnost Slovenije, a to su Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo. Obostrano je ocijenjeno da dvije države trebaju uložiti dodatne napore da dođe do dogovora o tom pitanju, posebice u svjetlu činjenice da je Hrvatski sabor ratificirao arbitražni sporazum, gotovo jednoglasno. 

Autor: Služba za odnose s javnošću