Vesna Pusić primila ministricu vanjskih poslova Republike Mađarske Kingu Göncz

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u službeni posjet ministricu vanjskih poslova Republike Mađarske Kingu Göncz.

Odnosi Hrvatske i Mađarske su iznimno bogati i prijateljski, složile su se sugovornice na početku sastanka. Osim vrlo dobre parlamentarne suradnje, dvije države blisko surađuju i na području energetike, infrastrukturne izgradnje te na nizu ekoloških projekata. Vesna Pusić zahvalila je Mađarskoj na jasnoj i konzistentnoj potpori Hrvatskoj na njezinom pristupanju euroatlantskim integracijama posebno izdvojivši činjenicu da je upravo mađarski parlament prvi ratificirao Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Hrvatsku.

U nastavku sastanka razgovaralo se o pregovorima za pristupanje Hrvatske EU. Ministrica vanjskih poslova Republike Mađarske Kinga Göncz izrazila je želju za što skorijim nastavkom i intenziviranjem pregovaračkog procesa. Vesna Pusić izvijestila je gošću o napretku Hrvatske na području reforme pravosuđa, koju je i izdvojila kao iznimno važnu za hrvatsko društvo. U okviru razgovora o slovenskoj blokadi pregovaračkog procesa Vesna Pusić ponovila je stajalište Vlade i svih političkih stranaka da se konačno rješenje pitanja granice mora temeljiti na međunarodnom pravu. 
 

Autor: Služba za odnose s javnošću