Vladimir Šeks i članovi Nacionalnog odbora primili predsjednika latvijskog parlamenta Gundarsa Daudzea

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i potpredsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vladimir Šeks, zajedno sa članovima Nacionalnog odbora Nevenkom Majdenić i Franom Matušićem, primio je u službeni posjet Gundarsa Daudzea, predsjednika parlamenta Republike Latvije s izaslanstvom.

Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Hrvatske i Latvije na najvišoj razini od vremena osamostaljenja Republike Hrvatske. Potpredsjednik Šeks istaknuo je da Hrvatska iznimno cijeni potporu koju Latvija daje Hrvatskoj od samog početka pristupnih pregovora koje Hrvatska vodi za članstvo u Europskoj uniji. Dodao je da je pristupanje Hrvatske Uniji važno ne samo za Hrvatsku nego i za zemlje regije, kao i za snaženje same ideje europskog proširenja, a da Hrvatski sabor aktivno sudjeluje u procesu pregovora. Prema planu usklađivanja zakonodavstva, još je potrebno donijeti svega 12 tzv. europskih zakona, čime će hrvatsko zakonodavstvu u cijelosti biti usklađeno s europskim. 

Predsjednik latvijskog parlamenta sa zadovoljstvom je istaknuo da su odnosi dviju država odlični, a da Latvija od početka podržava hrvatski put prema europskim integracijama. "Želimo Vam ponuditi i podijeliti s Vama naša iskustva iz pristupnog procesa, a najbolji način za to je poticati parlamentarne veze srodnih parlamentarnih odbora", rekao je predsjednik latvijskog parlamenta. Uputio je poziv članovima Nacionalnog odbora i Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora da posjete latvijski parlament i srodne odbore. Odbor za europske poslove latvijskog parlamenta u kojem su zastupljene sve parlamentarne stranke znatno je promijenio djelokrug svojih poslova otkako je Latvija postala punopravna članica Unije. Nakon pristupa zemlje EU njegova uloga postala je još važnija i znatno je povećan opseg poslova. 

Potpredsjednik Šeks osvrnuo se na ulogu Nacionalnog odbora, rekavši da je to saborsko tijelo osnovano 2005. godine kao rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pitanju članstva Hrvatske u EU kao najvažnijeg nacionalnog cilja. Glavni mu je zadatak parlamentarni nadzor ukupnih pregovora koje Hrvatska vodi za članstvo u Uniji. Odbor je do sada raspravio i odobrio sva 33 pregovaračka stajališta Hrvatske u pregovorima. Potpredsjednik Šeks iznio je sadašnje stanje pregovora, rekavši da su oni ušli u završnu fazu. "Nadamo se da će do kraja 2010. godine tehnički dio pregovora biti završen kako bi Hrvatska mogla postati punopravna članica 2012. godine". Do sada je otvoreno 30 poglavlja, a privremeno zatvoreno njih 17. Hrvatska očekuje da će na idućoj Međuvladinoj konferenciji biti otvoreno poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, da će do ljeta biti otvorena i najzahtjevnija poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, te da će do ljeta biti zatvoren najveći dio pregovaračkih poglavlja, rekao je.

Autor: Služba za odnose s javnošću