Započelo zasjedanje Interparlamentarne unije

Ženeva – 119. skupština Interparlamentarne unije započinje danas u Ženevi, a svoj rad završit će u srijedu, 15. listopada.

Trodnevno zasjedanje započinje izborom predsjednika i potpredsjednika skupštine, a dnevni je red obuhvatio niz tema. Tako će parlamentarci raspravljati o neširenju nuklearnoga oružja i razoružanju te o stupanju na snagu sveobuhvatnog ugovora o zabrani nuklearnih testiranja. Na dnevnom je redu i rasprava o klimatskim promjenama, a raspravljat će se i o modelima održivog razvoja i obnovljivim energijama. Najavljena je i rasprava o slobodi izražavanja i pravu na informacije. Parlamentarci će raspraviti i izvješće Odbora IPU-a za odnose s Ujedinjenim narodima. Kao i obično, razmatrat će se naknadno uvrštavanje na dnevni red hitnih točaka, poput uloge parlamenata u globalnoj financijskoj krizi.

U radu skupštine sudjeluje i izaslanstvo Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji u sastavu: predsjednica Marija Lugarić i članovi Suzana Bilić Vardić i Boris Miletić. (iRedakcija)

Autor: Internet redakcija/IPU