Željka Antunović primila veleposlanika Islamske Republike Iran u RH Mohsena Sharifa Khodaeia

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović primila je u nastupni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Mohsena Sharifa Khodaeia.

Obostrano je ocijenjeno da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja. Potpredsjednica Željka Antunović istaknula je da su mogućnosti za suradnju na mnogim područjima odlične, posebice znajući da, povijesno gledajući, između dvije zemlje nije bilo nikakvih otvorenih pitanja ni sukoba. U području gospodarske suradnje, postoji interes hrvatskih tvrtki i gospodarstvenika za poslovanjem s Iranom. U ovom trenutku gospodarski odnosi su daleko ispod potencijalnih mogućnosti, a prostor za suradnju je velik. Mješoviti hrvatsko-iranski odbor za gospodarsku suradnju održao je do sada nekoliko sjednica, a četvrta, posljednja sjednica tog Odbora održana je u Zagrebu u listopadu 2003. godine. 

Iranski veleposlanik izrazio je stav da bi u što skorije vrijeme bilo dobro ponovno okupiti hrvatske i iranske gospodarstvenike, kako bi se potaknula gospodarska suradnja za koju je spremnost neupitno obostrana, posebice na planu energetike, brodogradnje, duhanske industrije, prehrambene industrije i dr. Napomenuo je kako su u odnosima Hrvatske i Irana upravo kulturne veze jaka spona, a suradnja je na tom planu tradicionalno dobra. Tako je prošle godine potpisan novi program kulturne suradnje. 

Ponovio je poziv za posjet Iranu Skupine hrvatsko-iranskog prijateljstva Hrvatskoga sabora koji bi se trebao realizirati tijekom 2010. godine i nakon kojeg bi trebao uslijediti posjet predsjednika iranskog Parlamenta Ali Larijanija Hrvatskoj i Hrvatskome saboru. Iranski veleposlanik podsjetio je da je Iran bio među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Republike Hrvatske, točnije prva zemlja azijskog i islamskog svijeta te izrazio želju da se međusobni odnosi još više razviju, a suradnja intenzivira.

Autor: Služba za odnose s javnošću