Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti

dvorana Ivana Mažuranića

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održava sjednicu s temom: „Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti“. Tematska sjednica će se održati u srijedu, 4. svibnja 2016. u dvorani Ivana Mažuranića s početkom u 13.00 sati. Sudionicima će se obratiti predsjednik Sabora Željko Reiner. 

Tematskom sjednicom nastoji se, u raspravi ključnih dionika zdravstvenog sustava, onkoloških stručnjaka i predstavnika državne vlasti, iznaći i unaprijediti rješenja za smanjenje pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih bolesti iniciranjem izrade i donošenja nacionalnog plana. Nacionalnim planom za borbu protiv zloćudnih bolesti u sljedećih 20 godina unaprijedile bi se i ujednačile aktivnosti i klinička praksa u RH, definirala i organizirala mreža onkoloških ustanova i zdravstvenih djelatnika, osigurala dostupnost terapijskih mogućnosti te uveo sustav kontrole praćenja kvalitete i ishoda liječenja. 

Prema službenim podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je 2013. od malignih bolesti oboljelo 20.905 osoba od čega 11.136 muškaraca i 9.769 žena. Procjene su Zavoda da podaci i za 2014. godinu znatnije ne odstupaju. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u Hrvatskoj 2014. od malignih bolesti umrlo 13.939 osoba. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), Hrvatska se 2012. po dobno-standardiziranoj incidenciji ukupnog raka nalazila na 19. mjestu u Europi od 40 zemalja, a po stopi mortaliteta bila je na 5. mjestu.