Međuparlamentarna konferencija s temom: „Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja“

dvorana Josipa Šokčevića

Međuparlamentarna konferencija „Javni medijski servisi i parlamenti zemalja proširenja“ održava se u Hrvatskome saboru u četvrtak i petak, 24. i 25. rujna 2015. u dvorani Josipa Šokčevića. Konferencija će okupiti zastupnike iz Europskoga parlamenta, Parlamenta Albanije, Parlamentarne skupštine BiH, Skupštine Republike Makedonije, Skupštine Kosova, Parlamenta Crne Gore, Narodne skupštine Republike Srbije, Velike nacionalne skupštine Turske te Hrvatskoga sabora. 

Uime Hrvatskoga sabora sudjeluju: predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Gvozden Srećko Flego, predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Mladen Novak.

O odnosu javnih medijskih servisa i parlamenata raspravljat će parlamentarni zastupnici s predstavnicima Europske udruge javnih televizija (EBU), javnih medijskih servisa, privatnih nakladnika, medijskih stručnjaka, Vijeća za regionalnu suradnju, Europskoga parlamenta i Europske komisije, Hrvatskoga novinarskog društva, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Ministarstva kulture RH. Teme u raspravi su: Uloga i suživot parlamenata i javnih medijskih servisa, Postupci imenovanja u javnim medijskim servisima, Odnos parlamenata, građana i nakladnika medija, Parlamentarni programski kanali, Medijsko praćenje rada i izbora za Europski parlament, a u završnome panelu bit će usklađeni zaključci i preporuke konferencije. 

Domaćini su konferencije Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.