61., tematska, sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

dvorana Ivana Mažuranića

Tema sjednice: „Želimo li u Hrvatskoj liječiti oboljele od šećerne bolesti?“.

Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću CroDiab-a u Republici Hrvatskoj je 2017. godine registrirano 304 408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti što je više od devet posto odrasle populacije. Lani je od dijabetesa u Hrvatskoj umrla 2331 osoba, a procjenjuje se da oko 40 posto osoba s dijabetesom ni ne zna da boluje od ove bolesti, stoga je stvarni broj oboljelih daleko veći.

Zabrinjavajuće je da se u posljednjih deset godina broj oboljelih povećao za više od 150 tisuća, a  šećerna bolest je lani s petog skočila na četvrto mjesto na ljestvici vodećih uzroka smrtnosti. Glavni razlog su kronične komplikacije do kojih dolazi zbog kasnog otkrića bolesti. Troškovi liječenja dijabetesa, najčešće zbog komplikacija, porasli su u zadnjih desetak godina za dvije milijarde kuna te sada iznose 4,6 milijardi kuna godišnje. To je 20 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pri čemu 88 posto iznosa odlazi na liječenje komplikacija, među kojima su najzastupljenije komplikacije na srcu i krvnim žilama.

Troškovi liječenja i života s ovom bolesti pogađaju cijelu obitelj, stoga je informacija objavljena na mnogim portalima da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje  (HZZO) uvodi doplatu na gotovo sve inzuline izazvala val negodovanja u javnosti. Kako bismo dobili objašnjenje nastale situacije, otklonili moguće nedoumice i pronašli rješenje, pozivamo predstavnike Ministarstva zdravstva, HZZO-a, vodeće stručnjake za dijabetes i bolesti metabolizma, predstavnike Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU-a) te ostale zainteresirane.