Predsjednik Sabora sastao se s izaslanstvom skupine prijateljstva Donjeg doma poljskog parlamenta

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se u utorak s izaslanstvom Skupine prijateljstva Poljska - Hrvatska Donjeg doma poljskog parlamenta (Sejm).

Posjet poljske skupine prijateljstva organiziran je na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića za njegova službenog posjeta Poljskoj u ožujku ove godine s ciljem produbljivanja međuparlamentarne suradnje. Skupina prijateljstva će se u okviru svog posjeta sastati i sa saborskim Odborom za europske integracije te Odborom za vanjsku politiku, posjetiti Plitvička jezera te Nin i Zadar gdje su predviđeni daljnji sastanci s predstavnicima lokalne uprave. 

"Raduje nas intenzivna bilateralna suradnja Hrvatske i Poljske i vjerujem kako je u ovom trenutku bitno prepoznati naše zajedničke gospodarske interese kako bismo i na tom području mogli polučiti što bolje rezultate u skorijoj budućnosti", rekao je predsjednik Sabora. 

Uslijed utjecaja globalne gospodarske krize došlo je do pada obujma robne razmjene između dvije zemlje no u prva tri mjeseca tekuće godine zabilježeni su znakovi oporavka. Ukupna robna razmjena porasla je za 24 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Kao mogućnost suradnje istaknuti su i potencijali na području infrastrukturnih i energetskih projekata te turizma. "Nadamo se da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ulaz poljskog kapitala u Hrvatsku biti pojednostavljen", rekao je Tomasz Glogowski, zastupnik poljskog Sejma i voditelj Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva. Na sastanku se razgovaralo i o aktivnostima koje je Hrvatska poduzela za skori završetak pristupnih pregovora, osobito u okviru poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. 

"Poljska prepoznaje postignuća Hrvatske i radujemo se što se pregovori približavaju kraju", rekao je Glogowski.

Author: Ured predsjednika Sabora