Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio u nastupni posjet francusku veleposlanicu Michèle Boccoz

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanicu Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Michèle Boccoz te joj zahvalio na francuskoj potpori Hrvatskoj na njezinu putu prema Europskoj uniji te na dobro odabranom trenutku za ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora u francuskom parlamentu.

Izrazio je zadovoljstvo što je tijekom posjeta Francuskoj u siječnju ove godine imao priliku ne samo prisustvovati glasovanju o ratifikaciji u francuskoj Nacionalnoj skupštini nego i razgovarati s predsjednicima obaju domova francuskog parlamenta Jean-Pierrom Belom i Claudeom Bartoloneom. Tom su prilikom, kazao je, potvrđeni vrlo prijateljski odnosi između dvaju naroda i dviju država. „Važno je nastaviti tu suradnju da bismo stekli iskustva iz francuskog parlamenta kako ostvariti nacionalne interese u okviru Europske unije“, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Francuska veleposlanica Michèle Boccoz kazala je da je imidž Hrvatske u Francuskoj vrlo pozitivan, velikim dijelom zahvaljujući turizmu, ali pozitivnoj slici pridonio je, prema njezinim riječima, i festival Hrvatske u Francuskoj „Croatie, la voici“. Podržala je nastavak i unapređenje političkih odnosa te je izrazila spremnost za daljnju suradnju kroz seminare, treninge, razmjene posjeta, stipendije u visokoj školi administracije ENA-i te u okviru Međunarodne organizacije frankofonije u kojoj Hrvatska ima status promatrača. Predsjednika Sabora izvijestila je o vrlo pozitivnim dojmovima prošlotjednog posjeta 30 šefova francuskih kompanija Hrvatskoj u organizaciji francuske udruge poslodavaca MEDEF International i Hrvatske gospodarske komore izrazivši nadu da će taj posjet rezultirati daljnjim francuskim ulaganjima u Hrvatsku.

Na sastanku dvoje dužnosnika izražen je i obostrani interes za suradnju na području znanosti na što bi, prema mišljenju predsjednika Sabora Leke, trebalo staviti naglasak u sljedećem razdoblju.

Author: Ured predsjednika Sabora