Predsjednik Sabora Luka Bebić primio veleposlanicu Malezije i veleposlanika Bugarske

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u radni posjet veleposlanicu Malezije u Republici Hrvatskoj Mninahtun Karim Shaharudin te u nastupni posjet veleposlanika Republike Bugarske Ivana Sirakova.

U razgovoru s malezijskom veleposlanicom izraženo je obostrano zadovoljstvo odnosima Hrvatske i Malezije koji se dobro razvijaju na bilateralnom i na multilateralnom planu. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazio je snažan interes Republike Hrvatske za intenzivniju gospodarsku suradnju s Malezijom koja je danas jedan od svjetskih čimbenika zahvaljujući brzom gospodarskom razvoju, prije svega na području visoke tehnologije. Zaključeno je kako razni projekti u obje države otvaraju vrata novim mogućnostima suradnje na području gospodarstva, a parlamentarna diplomacija može samo dodatno pomoći u uspostavi veza i kontakata.

Bugarskom veleposlaniku Sirakovu predsjednik Hrvatskog sabora Bebić je čestitao na ovogodišnjem predsjedanju SEECP-om, te mu je potvrdio svoj dolazak na Konferenciju predsjednika parlamenata država članica SEECP-a 13. i 14. travnja ove godine u Sofiji. Istaknuo je kako je primarni interes Hrvatske dobra suradnja i stabilnost ovoga dijela Europe, izrazivši zadovoljstvo što Hrvatska i Bugarska u tom pogledu imaju slična mišljenja. Bugarski je veleposlanik rekao kako svim državama jugoistočnog dijela Europe treba ostati otvorena europska perspektiva, te je potvrdio čvrstu odlučnost Bugarske da Hrvatskoj i dalje pruža svu pomoć i podršku na putu u Europsku uniju. Izrazio je zadovoljstvo što će Republika Hrvatska uskoro ući u NATO. Predsjednik Sabora je zahvalio na kontinuiranoj pomoći Bugarske u približavanju Hrvatske NATO-u. Dogovoren je nastavak parlamentarne suradnje koja se i do sada odvijala uspješno na razini predsjednika parlamenata, ali i kroz razmjenu posjeta odgovarajućih odbora hrvatskog i bugarskog parlamenta.

Author: Ured predsjednika Sabora