Posjet predsjednika vlade i ministra financija Velikog Vojvodstva Luksemburga Jeana-Claudea Junckera

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika vlade i ministra financija Velikog Vojvodstva Luksemburga Jeana-Claudea Junckera u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Šeks je premijera Junckera, čija zemlja početkom 2005. godine preuzima predsjedanje Europskom unijom, izvijestio o svim aktivnostima Parlamenta u vezi s pristupom EU-u, izrazivši čvrsto uvjerenje da će članstvo Hrvatske u EU imati pozitivan učinak na cjelokupno stanje u jugoistočnoj Europi. Ukazao je na značaj podrške Luksemburga Hrvatskoj na tom putu dodavši kako je Hrvatska svjesna da članstvo u EU ovisi isključivo o vlastitim postignućima, te je predsjednika luksemburške vlade Junckera obavijestio o naporima koje Republika Hrvatska ulaže u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, u pitanjima povratka izbjeglica i povrata imovine kao i o napretku ostvarenim u regionalnoj suradnji.

Luksemburški premijer Juncker je upozorio da se pristupanje Republike Hrvatske EU-u ne smije podcjenjivati ni u Hrvatskoj niti u Europskoj uniji dodavši kako Hrvatska vlastitim primjerom pokazuje da se europska perspektiva može pretvoriti u stvarnost. Istaknuo je da će jedan od najvažnijih ciljeva Luksemburga tijekom njegovog predsjedanja EU-om biti što brži početak pregovora s Hrvatskom, te je ohrabrio Hrvatsku da nastavi putem kojim je krenula.

Author: Ured predsjednika Sabora