Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke Hansa Jochena Petersa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Hansa Jochena Petersa kojemu je na početku zahvalio na čvrstoj i kontinuiranoj podršci Njemačke svim hrvatskim nastojanjima još od početka 90-ih godina. 

Njemački je veleposlanik izrazio visoki stupanj zadovoljstva stanjem u Hrvatskoj kao i razinom bilateralnih odnosa. Rekao je kako ga raduje skori ulazak Hrvatske u NATO, te je pohvalio napredak Hrvatske u pregovorima s Europskom unijom istaknuvši kako će ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo na velikom dobitku biti i NATO i EU.

Predsjednik Sabora je njemačkog veleposlanika obavijestio da je s predsjednicom albanskog parlamenta Jozefinom Topalli prije nekoliko mjeseci poslao pismo predsjednicima parlamenata država članica NATO-a u cilju ubrzanja ratifikacije Protokola o pristupanju NATO-u za Hrvatsku i Albaniju. U vezi s time je zrazio očekivanje da će ove dvije države postati punopravnim članicama NATO-a u proljeće sljedeće godine u prigodi proslave 60. godišnjice Saveza. 

Predsjednik Sabora Luka Bebić je veleposlanika izvijestio i o dinamici prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom, kao i o tijeku pregovaračkog procesa s EU izrazivši nadu da neće biti neopravdanog usporavanja tog procesa kao što je to bilo zbog slučaja generala Ante Gotovine.

S veleposlanikom Petersom predsjednik Sabora Bebić je razgovarao i o situaciji u susjednim državama. Istaknuo je kako Hrvatska pozorno prati događaje u susjedstvu, s kojim želi razvijati prijateljske odnose, te je spremna državama jugoistoka Europe pomoći da što prije krenu putem Hrvatske.

Author: Ured predsjednika Sabora