Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić govorio o integriranju jugoistočne Europe u EU

Budimpešta - Zemlje jugoistočne Europe posljednjih nekoliko godina ostvarile su velik napredak u ostvarenju osnovnih ciljeva političke stabilizacije i demokratizacije i, budući da dijele iste ciljeve i načela, trebaju još jednom poručiti da svoju budućnost temelje na zajedničkoj viziji potpune integracije cijele regije u Europsku uniju, rekao je u Budimpešti predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Bebić je to rekao u govoru na početku Konferencije predsjednika parlamenata zemalja zapadnoga Balkana, tijekom prvog dijela sjednice, koji se održava pod nazivom "EU inegracijski proces zemalja zapadnoga Balkana". Hrvatska će nastavljajući intenzivne pregovore u punopravno članstvo EU, rekao je predsjednik Sabora, nastaviti ustrajno i cjelovito provoditi i svoju regionalnu politiku. Hrvatsku posebno veseli napredak koji zemlje jugoistočne Europe ostvaruju na putu prema članstvu u EU i NATO savezu, istaknuo je Bebić, ocijenivši kako je jugoistok Europe prepoznat kao važan dio euroatlantskog prostora, a zemlje regije kao saveznici i sutrašnji članovi velike obitelji slobodnog demokratskog svijeta. "Na europskom integracijskom putu, Republika Hrvatska podržava nastojanja svih zemalja regije, bez iznimaka", rekao je za govornicom skupa u mađarskom parlamentu predsjednik Hrvatskoga sabora. 

Bebić je u pozitivnom kontekstu spomenuo regionalne inicijative poput procesa suradnje u jugoistočnoj Europi i Pakta o stabilnosti te dodao kako su takvi sastanci "važan doprinos provedbi projekata od zajedničkoga interesa te snažan mehanizam za širenje ideja europske i euroatlantske suradnje". "Danas pozivam sve nas ovdje da pridonesemo jačanju opće društvene svijesti o tome da je započelo novo razdoblje u našem dijelu Europe, koje više neće biti obilježeno sukobima već dijalogom, tolerancijom i suradnjom", kazao je Bebić. 

Na skupu u zgradi mađarskoga parlamenta, uz Bebića i domaćina Katonu, sudjeluju predsjednici parlamenata Albanije Jozefina Topalli, Bosne i Hercegovine Milorad Živković, Makedonije Trajko Veljanoski i Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsjednica srbijanske Skupštine Gordana Čomić te kao promatrač predsjednik vojvođanskoga parlamenta Sandor Egeresi.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina