Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić govorio o značaju članstva Hrvatske i Albanije u NATO-u za zemlje u regiji

Budimpešta - Članstvo Albanije i Hrvatske u NATO-u treba poslužiti kao poticaj zemljama u regiji koje teže istom cilju, a Hrvatska je ulaskom u članstvo još predanija euroatlantskoj budućnosti cijele jugoistočne Europe, rekao je u Budimpešti predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Predsjednik Sabora sudjeluje na jednodnevnoj Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana, na kojoj je ujutro govorio u sklopu teme o integracijskim procesima u EU, a popodne o temi "Suradnja s NATO-om". 

"Članstvo u NATO-u bio je dugoročan hrvatski cilj, još od stjecanja državne neovisnosti", rekao je Bebić, podsjetivši kako je Hrvatska sudjelovala u sedam ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP), glavnog mehanizma pripreme za članstvo. Tijekom priprema za članstvo, a i nakon ulaska u NATO na susretu na vrhu u Strasbourgu i Kehlu, Hrvatska je, po riječima predsjednika Sabora, naučila nekoliko važnih lekcija. Prva je da nema prečaca do članstva u tome savezu, jer se proces proširenja temelji na dostignućima i svaka nova članica treba ispuniti zadane standarde, ali i donijeti dodanu vrijednost i povećati sigurnost saveza, objasnio je Bebić. Dodao je kako je druga lekcija ta da je učinkovita reforma obrambenog sustava jedan od ključnih čimbenika prilagodbe, te da se ona mora usmjeriti na prioritete, poput smanjenja i restrukturiranja oružanih snaga. Treću lekciju, kazao je Bebić, Hrvatska je naučila nakon ulaska u NATO, uvjerivši se da prilagodba i odgovor na nove izazove ne završavaju pristupom savezu. 

Ponovivši kako je Hrvatska spremna nastaviti pružati bilateralnu i multilateralnu potporu i dijeliti svoja iskustva sa svim državama u regiji, predsjednik Sabora rekao je ponešto o svakoj zemlji posebno. 

Glede Makedonije rekao je kako se Hrvatska nadala da će ući u punopravno članstvo u Strasbourgu i Kehlu, izrazivši žaljenje što se to nije dogodilo i najavivši kako će Hrvatska i dalje podupirati ulazak te zemlje u savez, čim se utvrdi međusobno prihvatljivo rješenje za naziv države. Hrvatska pozdravlja zahtjev Crne Gore za sudjelovanje u MAP-u i odluku da pošalje svoje snage u NATO-ovu operaciju u Afganistanu, rekao je Bebić, dodavši kako i BiH može računati na hrvatsku potporu mogućem budućem zahtjevu za MAP. Ustvrdio je kako vrata NATO-a trebaju ostati otvorena i za Srbiju, uz napomenu kako Hrvatska poštuje "razinu ambicije" koju je ta zemlja odabrala u odnosima prema NATO-u. Istaknuo je kako Hrvatska u potpunosti podupire stabilnost i napredak Kosova, što je potvrđeno razmještajem 20 vojnika i dvaju helikoptera HV-a u okviru KAFOR-a. 

"Naša odluka da uključimo BiH i Crnu Goru u Američko-jadransku povelju još je jedan pokazatelj činjenice da je zajedničko djelovanje postalo čvrsto ukorijenjeno u ovoj regiji", istaknuo je Bebić, najavivši ambiciozan program rada te povelje u prvoj polovici 2010. kad Hrvatska bude predsjedala tom inicijativom. 

Rekavši u zaključku da je članstvo Albanije i Hrvatske u NATO-u donijelo duboke promjene u sigurnosnoj arhitekturi jugoistoka Europe, Bebić je naglasio kako je "potrebno završiti posao u ovoj regiji, a u interesu je svih nas da to bude što prije". 
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina