Predsjednik Sabora Bebić primio predsjednika Slovačke Republike Gašparoviča

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je predsjednika Slovačke Republike Ivana Gašparoviča u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Sa slovačkim je predsjednikom države predsjednik Sabora razgovarao o bilateralnoj suradnji i o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u.

Predsjednik Sabora Bebić je izrazio zadovoljstvo visokom razinom suradnje Hrvatske i Slovačke, te je zahvalio na prijateljskoj podršci Slovačke Hrvatskoj u procesu priključenja Europskoj uniji i NATO-u. Slovačka je Hrvatskoj prenijela svoja iskustva iz pregovara s EU-om, u procesu pristupanja NATO-u kao i iskustva koja je stekla u svojstvu nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Slovački je predsjednik Gašparovič izvijestio o stavu Slovačke da proširenje jača Europsku uniju kao i da zbog problema oko ratifikacije Lisabonskog ugovora ne smije doći do zastoja u proširenju, te je jasno podržao što skoriji ulazak Hrvatske u EU. U tom smislu je istaknuo važnost ovakvih susreta tijekom kojih se neće razgovarati samo o pozitivnim stvarima, nego i o problemima kako bi bili što prije uklonjeni, u čemu je Slovačka spremna pomoći.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je rekao da će „Hrvatska sve prijateljske savjete prihvatiti te se koristiti njima“. Slovačkog je predsjednika na kraju izvijestio o mjerama koje su Hrvatski sabor i vlada poduzeli na području suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije, o planovima u vezi s brodogradnjom i o ovogodišnjoj dinamici usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim.

Author: Ured predsjednika Sabora