Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio voditelja Delegacije EK u Zagrebu Vincenta Degerta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u radni posjet voditelja Delegacije Europske komisije u Zagrebu, veleposlanika Vincenta Degerta s kojim je razgovarao o napretku u pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom i, posebice, o mjerama koje hrvatska vlada i Sabor namjeravaju poduzeti u cilju suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije u društvu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je rekao kako parlamentarna i izvršna vlast poštuju autonomiju pravosuđa, no upozorio je i da neovisnost pravosuđa ne smije biti izlika za nerad. Istaknuo je da je policija provela istragu, a državno odvjetništvo podiglo optužnice u više od 1300 predmeta, no sudstvo ne prati jednakom brzinom i učinkovitošću rad policije i državnog odvjetništva. „Trebalo bi stoga pronaći adekvatne instrumente kojima bi se sudove potaknulo da rade učinkovito, brzo i odgovorno“, zaključio je predsjednik Sabora i izrazio spremnost Hrvatskog sabora da učini sve što je potrebno kako bi borba protiv korupcije i organiziranog kriminala bila uspješna.

Naglasio je i da Hrvatski sabor nije, i neće biti mjesto gdje će se proces pregovora s Europskom unijom zaustavljati ili usporavati, te je izrazio čvrsto uvjerenje da će i izmjene Ustava, o kojima parlamentarne stranke već razgovaraju i koje su nužne radi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, biti provedene na vrijeme.

Voditelj Delegacije Europske komisije u Zagrebu Degert je izrazio spremnost Europske unije da Hrvatskom saboru pruži pomoć u rješavanju svih pitanja koja tek predstavljaju izazov na putu ulaska Hrvatske u EU. Rekao je kako će u Izvješću o napretku 5. studenog o. g. biti potvrđena spremnost EU da se pregovori s Hrvatskom uspješno završe, te je naglasio kako će u zatvaranju pojedinih poglavlja posebna pozornost biti posvećena provedbi zakonodavstva.

Author: Ured predsjednika Sabora