Predsjednik Sabora Bebić i predsjednik bugarskog parlamenta Pirinski razgovarali o razvoju suradnje

Sofija - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji se nalazi u službenom posjetu Bugarskoj, ocijenio je kako postoje velike mogućnosti za razvoj suradnje između dviju zemalja, osobito u području energetike i izgradnje infrastrukture. 

"Mi smo zapravo bliski susjedi i postoji veliki prostor za razvoj suradnje, kako u gospodarstvu tako i u kulturnoj razmjeni", rekao je Bebić nakon razgovora s bugarskim kolegom Georgijem Pirinskim. "Posebno smo razgovarali energetskim prilikama u kojim se nalazi ovaj dio Europe i o tome kako možemo surađivati na tom polju", rekao je predsjednik Sabora. "Postoji dobra suradnja između naših dviju glavnih luka Rijeke i Burgasa", rekao je Bebić dodajući da "kroz Bugarsku prolaze trase naftovoda i plinovoda, za što je Hrvatska zainteresirana". "Razgovarali smo i o suradnji s Končarom čiji će se tramvaj uskoro naći na ulicama Sofije", rekao je Bebić.

Ovog tjedna jedan Končarov tramvaj trebao bi doći u Sofiju na probnu vožnju. Končar planira sudjelovati na međunarodnom natječaju za nabavu novih niskopodnih tramvaja koji bi sofijsko gradsko poglavarstvo trebalo raspisati do kraja godine. Bebić je ocijenio da hrvatske tvrtke imaju izgleda za ulazak na bugarsko tržište, "posebno u razvoju infrastrukture". "Hrvatska ima odgovarajuće reference koje su dokazane ne samo u Hrvatskoj nego i na mnogim gradilištima u svijetu", kazao je Bebić.

Bebić je ranije položio vijenac na spomenik Neznanom vojniku u središtu Sofije te je u Narodnom sobranju nazočio otvaranju izložbe "Nevladine organizacije u jugoistočnoj Europi i NATO" koju je organiziralo hrvatsko veleposlanstvo u Sofiji.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina