Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio veleposlanike Norveške i Portugala

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške Terja Haugea i veleposlanika Portugalske Republike Luisa Barreirosa u oproštajni posjet.

Predsjednik Sabora Luka Bebić i norveški veleposlanik Terje Hauge su obostrano izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima koji su tradicionalno veoma dobri i prijateljski. Predsjednik Sabora je posebno istaknuo dosadašnju parlamentarnu suradnju, te je izrazio nadu da će uskoro u Zagrebu moći pozdraviti predsjednika norveškog parlamenta Thorbjorna Jaglanda koji bi trebao doći u uzvratni posjet Hrvatskoj. U razgovoru je zaključeno kako dvije države dijele mnogo zajedničkih interesa, posebice u pogledu suradnje u pomorstvu. Predsjednik Sabora je zahvalio na velikoj pomoći Norveške u razminiranju Hrvatske kao i na spremnosti norveškog parlamenta da Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u ratificira već ove godine prije Božića. Veleposlanik Hauge je rekao kako Norveška Hrvatsku i put europskih i euroatlantskih integracija, koji je ona izabrala, smatra modelom za cijelu regiju.

U razgovoru s veleposlanikom Luisom Barreirosom predsjednik Hrvatskog sabora Bebić je zahvalio na njegovom doprinosu produbljenju odnosa Hrvatske i Portugala te posebice na podršci Portugala na putu Hrvatske u punopravno članstvo u EU i NATO. Izrazio je očekivanje da će imati priliku primiti u Hrvatskoj predsjednika portugalskog parlamenta Jaimea Gamu s kojim je razgovarao u lipnju ove godine u okviru Konferencije predsjednika parlamenata EU-a u Lisabonu. Portugalski je veleposlanik istaknuo kako su za Portugal pitanje Lisabonskog sporazuma i pristupanje Hrvatske Europskoj uniji dva sasvim odvojena procesa, te je izrazio zadovoljstvo znatnim pozitivnim promjenama u Hrvatskoj kojima je bio svjedok ovih tri i pol godine tijekom svog mandata.

Author: Ured predsjednika Sabora