Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Slovačke Republike Andreja Kisku

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je sastanak s predsjednikom Slovačke Republike Andrejom Kiskom. 

Sugovornici su uvodno naglasili izvrsne odnose dviju srodnih i prijateljskih srednjoeuropskih država koje veže savezništvo u NATO-u, suradnja u Europskoj uniji, ali i činjenica, kako je naglašeno, da je Hrvatska omiljena turistička destinacija Slovaka. 

Razgovaralo se o daljnjim mogućnostima suradnje u okviru Višegradske skupine te Inicijative triju mora, prije svega u sektorima energetike i prometa, kao i korištenju iskustava Slovačke Republike u pripremi za ulazak Hrvatske u Schengen te prenošenju slovačkih iskustava u predsjedanju Vijećem Europske unije. Slovački predsjednik Andrej Kiska i predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuli su važnost jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja, gdje postoji prostor za napredak u brojnim sektorima, te jačanja srednjoeuropske dimenzije suradnje na vertikali sjever-jug. 

Istaknuta je i mogućnost korištenja iskustava Slovačke pri uvođenju eura te jača parlamentarna suradnja dviju zemalja, posebice na razini parlamentarnih odbora.
 

Author: Ured predsjednika Sabora