Uvodno obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije, Nikozija, 22. travnja 2013.

Poštovani predsjedniče Jonakise Omirou, poštovani kolege predsjednici parlamenata zemalja članica EU, poštovane kolegice i kolege. 

Zahvaljujem predsjedniku ciparskog parlamenta, kolegi Omirou, što mi je dao priliku obratiti Vam se na samom početku Konferencije. Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti Vas po prvi puta kao predsjednik hrvatskog parlamenta – Sabora. Dopustite mi, nekoliko riječi o završnim koracima Hrvatske pred članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatska se nalazi nadomak ostvarenju svog dugogodišnjeg strateškog cilja - kao što vam je poznato, 1. srpnja ove godine, moja zemlja postaje dvadeset osma članica europske obitelji. Od 2003. godine kada je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, Hrvatska je prošla dugi zahtjevan put reformi i transformacije svog društva. Hrvatska je izgrađivala društvo i jačala demokratske vrijednosti – slobodu, mir, stabilnost, vladavinu prava, pravnu državu, poštivanje i punu zaštitu ljudskih i manjinskih prava te gospodarski napredak. Tranzicijski razvoj cjelokupnog hrvatskog društva obilježava usvajanje ovih demokratskih vrijednosti kao vlastitog dobra hrvatskog društva.

Prvi srpanj ove godine i članstvo u Europskoj uniji za hrvatsko društvo, Hrvatsku državu i njezine građane nipošto ne znači „kraj povijesti“ niti smo time dosegli vrhunac naših ambicija, to je početak novoga poglavlja u životu hrvatske države i hrvatskog društva. Hrvatska želi, kao vjerodostojna i odgovorna članica, pridonositi napretku zajedničke europske obitelji, osobito u ovim izazovnim vremenima gospodarske i financijske krize. Želimo doprinositi i jačanju demokracije, stabilnosti u Europi i europske perspektive u regiji Jugoistočne Europe.

Cipar
Konferencija predsjednika parlamenata Europske unije

Poštovane kolegice i kolege,

iskoristio bih ovu prigodu iznijeti dvije kraće informacije. Hrvatski pristupni Ugovor je do sada ratificiralo 25 nacionalnih parlamenata, dok preostaje ratifikacija u parlamentu Danske i Njemačke. Koristim prigodu iskreno zahvaliti onim nacionalnim parlamentima koji su okončali svoje postupke ratifikacije te svim prisutnim kolegama koji su doprinijeli tome. Istovremeno, izražavam nadu da će preostala dva parlamenta, u skladu s njihovim već određenim unutarnjim vremenskim rokovima, pravovremeno ispuniti taj cilj.

Prošlu nedjelju, 14. travnja, održani su prvi izbori za Europski parlament u Hrvatskoj na kojima je izabrano 12 zastupnika. Time su hrvatski građani po drugi puta, pored ranije održanog referenduma o članstvu, dali legitimitet hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Odziv na izbore nije bio iznadprosječan tek 21 posto, ali ipak imamo i jednu lijepu vijest, a to je da su 50 posto izabranih žene.

Konačno, hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, koja je trenutačno suočena s gospodarskom i financijskom krizom, znači upravo vjeru u europski projekt i ideje koje su kroz proteklih pola stoljeća zajednička baština većine ljudi dobre volje na ovom kontinentu. Osobno dobro znam iz recentne prošlosti moje zemlje i susjednih država što društvu donose rat i razaranja. Budite uvjereni da će Hrvatska odgovorno pristupiti svojim obvezama koje proizlaze iz članstva i partnerski doprinositi u rješavanju globalnih i unutarnjih izazova koji stoje pred Europskom unijom. Zahvaljujem na pozornosti.