Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema na otvorenju izložbe "Preživjeti rat", Kumrovec, Muzej "Staro selo", 30. ožujka 2012.

Poštovane gospođe i gospodo,

srdačno pozdravljam sve prisutne, a posebno autora i organizatore izložbe „Preživjeti rat“. Također želim izraziti istinsko zadovoljstvo što mi je pripala osobita čast da otvorim izložbu.

Za Hrvatsko zagorje obično se kaže da je pitom kraj. No ipak, povijest Hrvatskog zagorja svojim je najznačajnijim događajima ispisala najvažnije stranice povijesti hrvatske države. Današnjim, modernim marketinškim jezikom mogli bismo reći da Hrvatsko zagorje nosi brend domoljublja i borbe za slobodu, pravdu i jednakost ljudi.

Ono, po čemu su Hrvatsko zagorje i poglavito Kumrovec poznati i u svijetu, upravo je značajan doprinos borbi protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu. Taj dio povijesti služi na ponos cijeloj Hrvatskoj i zato je ugrađen u temelje današnje hrvatske države.

Sloboda, naime, nije nešto što je samo po sebi zagarantirano, za život u slobodi se treba izboriti i treba ga znati čuvati. Da bi se živjelo u slobodi, potrebne su hrabrost i odlučnost.

Svakodnevna odricanja, razdvojenost obitelji, strahovanja, ukradeno djetinjstvo – o tome povijesne knjige uglavnom ne govore, ali i to je dio ratne stvarnosti, to je strašna cijena života u neslobodi. Ostati svoj na svome, živjeti u teškim ratnim uvjetima i preživjeti rat, sve to zahtijeva hrabrost i odlučnost „malih“, običnih ljudi.

Smatram stoga pohvalnim da se u godini, u kojoj se obilježava 120. obljetnica rođenja vođe antifašističkog pokreta Josipa Broza Tita i 70. obljetnica antifašističkog ustanka u Hrvatskom zagorju, organizirala ovakva izložba.

Uvjeren sam da će ona svojim sadržajem privući brojne posjetitelje i, što je možda najvažnije, približiti to razdoblje mladim naraštajima, posebice onima koji su rođeni u miru te ih naučiti da još više cijene život u miru i slobodi. Hvala.