Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića povodom Dana kravate - Hrvatski sabor, 15. listopada 2009.

dan_kravate+(1).jpg
Dan kravate

Uvažene zastupnice i uvaženi zastupnici,

Gospođe i gospodo,

Hrvatski sabor je prošle godine iskazao posebnu počast kravati, proglasivši 18. listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj. Tada sam rado prihvatio, a i ove godine također, pokroviteljstvo nad Danom kravate, pa me tim više veseli što je ta naša odluka o proglašenju Dana kravate bila jednoglasna. Rekli smo tada da je kravata jedan od hrvatskih simbola koji je u svijetu poznat i cijenjen, a istovremeno je prepoznatljiv kao hrvatski. 

Do godine 1990. ta činjenica hrvatskog podrijetla kravate bila je malo poznata čak i među Hrvatima. Danas je to poznato širom svijeta. Čestitam utemeljiteljima brenda Croata i ustanove Academia Cravatica Marijanu Bušiću i Zlatku Penaviću na rezultatima koje su ostvarili u proteklih dvadesetak godina, jer su njihovi projekti značajni za promociju Hrvatske u svijetu. To je govor o hrvatskom identitetu, o tome što mi jesmo i kako se predstavljamo svijetu, ali je to govor i o europskom identitetu. Zanimljivo je, da se svaka zemlja članica Europske unije na početku svog predsjedanja predstavlja svojom specifičnom kravatom.

dan_kravate+(1).jpg
Dan kravate

Hrvatski identitet ima snažne europske vrijednosti i sastavni je dio europskog identiteta, zato Hrvatska danas prirodno stremi integraciji u zajednicu zemalja Europske unije. Konačno, kravata spada i u svjetsku kulturnu baštinu i razni narodi doprinijeli su njenom kulturnom razvoju. Dan kravate sjajna je mogućnost da se Hrvatska predstavlja svijetu i istovremeno s njime komunicira!

Čestitam Vama i Vašim obiteljima, cijeloj hrvatskoj javnosti 18. listopada - Dan kravate upravo, kako organizatori kažu, kao Dan dostojanstva i zajedništva, među ljudima i među narodima. Na kraju želim pozdraviti naše Croata vojnike, koji su ovdje s nama i zahvaliti im. Odjeveni su u odore koje slijede tradiciju odora hrvatskih vojnika iz 17. stoljeća, kada su njihovi čvorovani rupci po njima dobili naziv “kravata“.

VOJNICI POZDRAV! Hvala.