Vedran Rožić primio kuvajtskog veleposlanika Abdulaziza Abdullaha Al-Duaija

Zagreb - Predsjednik Hrvatsko-kuvajtske parlamentarne skupine prijateljstva Vedran Rožić primio je u Hrvatskome saboru veleposlanika Države Kuvajt u Republici Hrvatskoj Abdulaziza Abdullaha Al-Duaija.

Vedran Rožić predstavio je Hrvatsko-kuvajtsku parlamentarnu skupinu prijateljstva koja ima 15 članova. Naglasio je da Hrvatska i Kuvajt imaju sličnosti - obje su zemlje bile izložene agresiji devedesetih godina, Kuvajt od strane Iraka, a Hrvatska od strane Srbije. Rožić je izrazio interes Hrvatske za produbljivanjem međudržavnih odnosa za što ima dosta prostora, kako unutar parlamentarne dimenzije, tako i jačanjem gospodarske suradnje i poticanjem investicija. Predstavio je glavne vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske, pristupanje NATO savezu te ulazak u punopravno članstvo Europske unije. Uz te prioritete Hrvatskoj je važna regionalna suradnja i njegovanje dobrosusjedskih odnosa u cilju jačanja stabilnosti i sigurnosti čitave regije, kao i razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa sa svim zemljama svijeta, izjavio je Rožić. 

Kuvajtski veleposlanik u kratkim je crtama predstavio Državu Kuvajt koja je svoju samostalnost ostvarila 1961. godine i od tada gradi demokraciju "pa predstavlja vrlo staru demokraciju u odnosu na druge države u Zaljevu". Istaknuo je živ parlamentarizam kao obilježje ove zemlje koja je, pretrpjevši agresiju Iraka devedesetih godina, uspjela obnoviti porušenu zemlju i uz pomoć međunarodne zajednice krenuti putem razvoja. Kuvajt podržava međuparlamentarnu suradnju i želi da se što prije i u kuvajtskom parlamentu osnuje grupa prijateljstva s Republikom Hrvatskom. "Uspostavili smo novu i modernu državu čija je vanjskopolitička posebnost njegovanje dobrih odnosa i sa Zapadom i s Istokom, pa tako imamo veleposlanstva u Rusiji, Americi i Kini, a Kuvajt se profilirao kao neka vrsta političkog medijatora u arapskom svijetu upravo zbog svoje otvorenosti i umjerenosti", rekao je kuvajtski veleposlanik. Dodao je kako Kuvajt svoj razvoj vidi ponajprije u grupi koju čini šest susjednih zemalja unutar Vijeća suradnje zaljevskih zemalja čija je ambicija jednog dana prerasti u organizaciju sličnu Europskoj uniji. 

Na kraju razgovora obostrano je ocijenjeno kako je vrlo važno da parlamenti Hrvatske i Kuvajta međusobnim kontaktima najprije utvrde potencijalna područja suradnje, a potom i otvore puteve gospodarskoj suradnji dviju država, gdje bi od velike pomoći bilo otvaranje rezidentnih veleposlanstava obiju država u matičnim zemljama.

Author: Služba za odnose s javnošću