Potpredsjednik Sabora Šeks primio ministra vanjskih poslova Crne Gore Roćena

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je ministra vanjskih poslova Crne Gore Milana Roćena u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Sabora Šeks izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa koji se sve više intenziviraju. Rekao je kako je Hrvatska spremna s Crnom Gorom nastaviti razvijati odnose na načelima ravnopravnosti i uzajamnosti, kao i pridruživanja europskim te euroatlantskim integracijama. Posebno je istaknuo suradnju na razini oba parlamenta u sklopu koje je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić bio u uzvratnom posjetu Crnoj Gori u listopadu 2008. godine. Pozdravio je podnošenje zahtjeva Crne Gore za članstvo u Europskoj uniji. Ulazak Crne Gore u EU je od strateškog značaja i za Hrvatsku, rekao je potpredsjednik Sabora Šeks. Naglasio je i kako je od naročite važnosti za hrvatsko-crnogorske odnose Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je danas potpisan.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Roćen je u okviru stalnog napretka bilateralnih odnosa snažno podržao suradnju Hrvatskoga sabora i crnogorske Skupštine s obzirom na prijenos hrvatskih iskustava iz procesa pridruživanja Europskoj uniji i NATO-u. Za prvi sastanak Mješovitog povjerenstva za pripremu pravnog oblika kojim bi se prihvatila arbitražna odluka o morskoj granici između Republike Hrvatske i Crne Gore, koji je održan 14. siječnja 2009. godine, ministar Roćen je rekao kako postaje "simbol napretka odnosa između dvije države bez obzira na teško i komplicirano nasljeđe iz prošlosti". 

U nastavku razgovora dvojice dužnosnika bilo je riječi i o mogućnostima suradnje dviju država na području gospodarstva te drugim područjima od zajedničkog interesa.

Author: Ured predsjednika Sabora